Doğu Anadolu Tarım Fuarı Erzurum'da Açıldı

Erzurum'da 40 ilden 250 firmanın katılımıyla 4. Doğu Anadolu Tarım Fuarı İstasyon Meydanı'nda düzenlenen törenle açıldı.

Fuarın açılış kurdelesini Vali Yardımcısı Alper Tanrıkulu ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler birlikte kesti. Atlas Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü Fevzi Atasagun, 24- 27 Mayıs tarihleri arasında açık bulunacak fuara Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinden toplam 250 firmanın katıldığını ifade etti.

Atasagun, bu yıl 4'üncüsü düzenlenen fuara katılımın önceki yıllara göre önemli ölçüde artış gösterdiğini kaydetti.

Fuarda tarım, hayvancılık alanında onlarca sektörel kurum ve kuruluşun stant açtığını belirten Atasagun, "Fuara 40'a yakın il katıldı.

Fuarımızın amacı tarım ve hayvancılığın daha iyi sevilere gelmesi, yaygınlaştırılması ve tarımla uğraşan çiftçilerimizin ve hayvancılık sektörünün, sektördeki gelişmeleri, makine ve teçhizatları yakından takip etmelerini sağlamaktır." dedi.

Hedeflerinin gelecek yıldan itibaren bu fuarı uluslar arası bir statüye kavuşturmak olduğunu dile getiren Fevzi Atasagun, "Bölge ve Arap ülkelerinden gelecek yıl katılımcıların da bu fuara gelmesi için önemli girişimlerimiz var." diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Altun, Ankara'ya tayinin çıkmasından dolayı açılışa katılan vatandaşlardan helallik istedi. Altun, bölge tarım ve hayvancılığının destekleme pirimleri ile sıçrama yaptığını kaydetti.

Erzurum'da büyükbaş hayvan varlığının artış gösteridiğini anlatan Mustafa Altun, "Büyükbaş hayvan sayımız 400 binlerden 800 binlere ulaştı. Artık çiftçi ve besicimiz modern teknolojiyi üretimde kullanmayı öğrendi. Bu gibi fuarlarda çiftçimizin bilgi ve görgüsünü arttırıyor." şeklinde konuştu.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, hayvancılık ve besiciliğe önem verdiklerini anlattı. Başkan Küçükler, bu amaçla Aziziye ilçesi Kayapa köyü yakınlarında ülkenin en modern et entegre tesislerinden birisini kurmak için harekete geçtiklerini belirterek, "Hayvancılık ve besicilik konusunda çok detaya girmek istemiyorum. Ancak bölgedeki çiftçi ve besicimizin artık büyük ve küçükbaş hayvanı, yaptıracağımız EBK et entegre tesislerinin hizmete girmesiyle değer kazanacak." şeklinde konuştu.

Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın, hükümetlerin yıllardır tarım ve hayvancılık programlarında sürekli yanlış politikalar ürettiğine dikkat çekti. Başkan Özakalın, "Ülkemizde tarım ve hayvancılık sektörü diğer sektörlere nispetle her zaman hükümetler tarafından daha az himaye ve teşvik görmüş ve kaynaklarını daha çok sanayi, turizm ve diğer sektörlere aktarma alışkanlıklarından bir türlü vazgeçmemiştir.” dedi.

Atlas uluslararası Fuarcılık tarafından organize edilen fuara yerli ve yabancı 100 firma katılıyor. Fuarda tarım sektörüne yönelik işletmeler ürünlerini sergiliyor .