Selçuk’ta Abdürreşit İbrahim ve Türk-japon İlişkileri Anlatıldı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) ev sahipliğinde Selçuklu ve Cihanbeyli Belediyeleri ile Konya Japon Kültür Merkezi Derneği işbirliğinde düzenlenen ‘Uluslararası Abdülreşit İbrahim ve Türk-Japon İlişkileri’ konulu bilgi şöleni Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Selçuk’ta Abdürreşit İbrahim ve Türk-japon İlişkileri Anlatıldı
Programa Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Meram Kaymakamı İrfan Kenanoğlu, Cihanbeyli Belediye Başkanı Mehmet Ali Önal, yerli ve yabancı akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

3 oturum halinde düzenlenen şölende bilim adamı ve yazar Abdürreşit İbrahim’in hayatı ile Türk ve Japon ilişkilerine sağladığı katkılar tartışıldı. Açılış konuşmasını yapan SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Abdürreşid İbrahim’in ‘Alem-i İslam’ isimli eserini büyük bir ilgiyle okudum. Kurduğu Böğrüdelik kasabasını da ziyaret etme fırsatı buldum. Kendisinin günümüzde hak ettiği ölçüde tanındığına ve hatırlandığına inanmıyorum. Abdürreşit İbrahim’in tanınmasını sağlamak için bu tür organizasyonlar öğrencilere ışık tutacaktır. Çok rahatlıkla farklı toplumlarla ilişki kurup etkileyen bir kişiliğe sahip olan İbrahim, Japon-Türk ilişkilerinde de önemli bir konumdadır” dedi.

Türk-Japon ilişkilerine de değinen Rektör Gökbel, “Bizim üniversitemizde de Japon Dili ve Edebiyatı bölümü bulunmaktadır. Bu bölüme öğrenci alarak iki toplum arasındaki ilişkilerin güçlenmesine Selçuk Üniversitesi olarak önemli katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

DEDEM, İKİ ÜLKE ARASINDA KÜLTÜR ELÇİSİ OLMUŞTUR


Açılış konuşmalarının ardından ilk oturuma geçildi. Oturum başkanlığını Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı’nın yaptığı panelde Abdürreşit İbrahim’in torunu Neslihan Aksoy “Dedemiz Abdürreşit İbrahim” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Dedesi Abdürreşit İbrahim hakkında bilgi veren Aksoy, “Artık bu tür toplantılarla dedemin hak ettiği yeri yavaş yavaş bulmasına aile olarak çok seviniyoruz. Onu anlatmak için bizler de bu gibi önemli programlara katılmayı arzu ediyoruz. Dedem Abdürreşit İbrahim, Türk ve İslam dünyasında önemli bir şahsiyettir. Ortodoks zorlamalarına karşı çıkıp Rusya’daki Müslümanlara önder olmuş ve İslamiyet’i bölgede yaşatmak için önemli adımlar atmıştır. Kalemini bir özgürlük meşalesi gibi kullanmış, Müslüman aleminin kesinlikle eğitimli olması için mücadele etmiştir. Japonya’ya İslam’ı getirmiş, Tokyo Camisi’nin yaptırılmasında bizzat görev almıştır. Önemli bir din adamı olan dedem, aynı zamanda Japon kültürünün de Türkiye’de tanınmasına vesile olmuştur. Kısacası iki ülke arasında bir kültür elçisi olmuştur” şeklinde konuştu.

Abdürreşit İbrahim’in zamanından kalan evler, eğitim aldığı yerler ve camilerin fotoğraflarından oluşan bir sunum gerçekleştiren Tataristan eski milletvekili Dr. Fevziye Bayramov ise, “Türkiye’deki alimler ve yazarlar Abddürreşit İbrahim’in Özbek olduğunu söylüyorlar ama o bir Tatardır. Onun zamanında kalan eserleri iyi inceleyip tahlil ederlerse ondan alacakları önemli bilgiler olacaktır” diye konuştu.

Daha sonra üç oturum halinde gün boyu devam eden panellerde yerli ve yabancı çok sayıda bilim adamı, Abdürreşit İbrahim’in yaşantısı, öğretileri ve Türk-Japon ilişkilerinde üstelendiği roller hakkında bilgi verdi .
Kaynak: İHA