AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel Açıklama Yaptı

AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, kış aylarında yaşanan don olayından dolayı ürünleri zarar gören 5 ilçe ve 96 köyün afet kapsamına alınması için çalıştıklarını bildirdi.

Yüksel, yaptığı yazılı açıklamada, ocak ve şubat aylarında yaşanan soğuklar nedeniyle Denizli'nin 5 ilçe ve 96 köyündeki bağ alanlarında don afetinin meydana geldiğini belirtti.

Çal, Baklan, Bekilli, Güney ve Çivril ilçelerinde yapılan tespitlere göre 3 bin 328 çiftçiye ait üzüm bağlarının, ocak ayında 107 saat süren don olayı nedeniyle zarar gördüğünü açıklayan Yüksel, şunları kaydetti:

''Bölgedeki üzüm bağlarını etkileyen ve 17, 18 ve 19 Ocak tarihlerinde meydana gelen don olayını ilk günden beri takip ediyoruz. Üzüm çeşitlerine göre çubuk gözlerindeki primer, seconder, tersiyer taslaklarda dondan yüzde 20 ile yüzde 100 arasında değişik oranlarda zarar gördükleri, bu bölgedeki çiftçilerimizin ürünlerinin don afetine maruz kaldığı tespiti yapılmıştır. Elde edilen sonuca göre bağ alanındaki omcaların gövde dal çubuk ve gözlerinde değişen oranlarda zararın varlığı tespit edilmiştir.

Çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi ve zirai faaliyetlerinin devam ettirilebilmesi için zirai kuruluşlara olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve çiftçi zararlarını telafi edici destek ödemesi yapılması konusunda ocak ve şubat ayından bugüne kadar yoğun bir çalışma sergilemekteyiz. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan bilimsel sonuçlar rapor haline getirilmiş ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğümüze sunulmuştur. Konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker başta olmak üzere ilgili bürokratlarla görüşmeler yapıldı. 5 ilçe ve 96 köyün don afeti kapsamına alınması için çalışıyoruz. Ayrıca üzümlerin filizlenme sürecinden önceki kış döneminin de tarım sigortası kapsamına alınması için çalışma başlattık.' '
Kaynak: AA