Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe'nin Açıklaması

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, örnek yatırımlarıyla çevreye saygılı olan firmaları teşvik etmek için ödüllendirme sistemi başlattıklarını belirterek, ''Pilot olarak Bursa'da başlattığımız bu uygulamayı Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından tüm ülkede yaygınlaştıracağız'' dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu tarafından çevreye gösterdikleri duyarlılıktan dolayı ödüle layık görülen firmalara, Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle ödülleri verildi.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, çevrenin en kutsal değerlerden biri olduğunu, sağlıklı bir çevre bırakmanın hem gelecek kuşaklar hem de insanlık adına önem taşıdığını belirtti.

Marmara Bölgesi'nin çevre açısından en hassas bölgelerden biri olduğunu vurgulayan Altepe, 25 milyonu bulan nüfus ve Türkiye ekonomisinin yüzde 60'ını oluşturan bölgedeki sanayi kuruluşlarının ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını, ancak bunun yanında çevre açısından da önemli bir tehdit unsuru olduğunu kaydetti.

Marmara Denizi ve Karadeniz'deki kirliliğin gün geçtikçe arttığını ve bu kirliliğin yüzde 90'ının karasal kaynaklı olduğunu bildiren Altepe, ''Balık türü sayısının Karadeniz'de yarıya, Marmara'da ise 10'da 1'e kadar düşmesi tehlikenin boyutlarını en iyi şekilde gösteriyor. Milyonlarca metreküp suyu kirletmek için 1-2 litre atık yeterli. Bu kadar kolay kirlettiğimiz çevreyi temizlemek hiç de kolay değil'' diye konuştu.

Yapılan olumlu çalışmaların da unutulmaması gerektiğini anlatan Altepe, şöyle devam etti:

''Düne kadar hiç balığın yaşamadığı İzmit Körfezi'nde yeniden hayat başladı.

Yanından geçerken burnunuzu kapattığınız Haliç'te şimdi balıklar yaşıyor, insanlar denize giriyor. Çevre kirliliğinin önüne geçmek, Bursa'nın örnek bir kent olması için bu dönem radikal tedbirler aldık. Bu konudaki yasaları kararlılıkla uyguladık. Son 2 yılda atıklarını arıtmadan doğaya bırakan 58 firma kapatıldı. Bunun yanında 10'larca dosya da Cumhuriyet Savcılığı'nda karar aşamasında. Bu işletmeler arıtma kullanmadıkları için bir taraftan doğayı ve yer altı sularımızı kirletirken, diğer taraftan da haksız rekabete yol açıyor. Arıtma tesisleri için büyük yatırım yapan firmaların üretim maliyetleri yükselirken, arıtmasız çalışan firmalar ise daha ucuza üretim yapıp, haksız kazanç sağlıyor. Bu tabloyu ortadan kaldırmak amacıyla başlattığımız mücadele sürerken, diğer taraftan da örnek yatırımlarıyla çevreye saygılı olan firmaları teşvik etmek için ödüllendirme sistemi başlattık. Pilot olarak Bursa'da başlattığımız bu uygulamayı Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından tüm ülkede yaygınlaştıracağız.''

Altepe, daha sonra Özdilek Ev Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş, Saydam Tekstil, Delphi Otomotiv A.Ş, Karsan Otomotiv A.Ş, Bursa Organize Sanayi Bölgesi, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi ve Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi yetkililerine ödüllerini verdi .
Kaynak: AA