Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Aksu Başkanlığındaki 5 Kişilik Milletvekili Heyeti, Çin'de Temaslarda Bulundu

Coşkun Ergül - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu, 5 kişilik milletvekili heyetiyle birlikte, başkanlığında gerçekleşen Çin'deki temasları hakkında bilgi verdi.

Çin Komünist Partisi'nin resmi davetlisi olarak Çin'e giden heyet, ÇKP Merkez Komitesi lideri ve diğer yetkililer ile görüştü, Çin Seddi ve Yasak Şehri gezdi.

Ülkedeki sanayi tesislerini gezen milletvekilleri, ülkeye devlet adamı yetiştiren ÇKP Merkez Okulu'nu da gezerek, çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Abdülkadir Aksu, ziyaretle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin başkanlığında 5 kişilik milletvekili heyetinin, Çin Komünist Partisi'nin resmi davetlisi olarak Çin'de temaslarda bulunduğunu söyledi.

Çin'in dünya çapında olan, önemli sanayi tesislerinde incelemelerde bulunduklarını belirten Aksu, ÇKP'nin Merkez Okulu'nu gezdiklerini ifade etti.

Aksu, ''Adı okul ama aslında üniversite. Her yıl 3 bin kişi mezun oluyor. Orada devlet adamı yetiştiriliyor. Anaokulundan itibaren alıyor vatandaşlarını, bu okula kadar getiriyor. Orada da seçim yapıyor ve devlet yönetimine tecrübeli üst yönetici yetiştiriyor'' dedi.

-''Anaokulundan itibaren alıp ilgileniyorlar''-

Aksu, gittikleri 3 şehirde, hem belediye başkanı hem de valinin üstünde yer alan, ÇKP'nin o ilin sekreter yardımcısı olan yetkilisiyle de görüştüklerini kaydetti.

Aksu, ''Komünist partisinin mahalle örgütlenmesini gösterdiler bize. Başında bir tane mahalle başkanı var ve her mahallede örgütlenmişler. Anaokulundan itibaren insanları alıp, merkez okula kadar ilgileniyorlar. Mahallede kalan herkesin tek tek kayıtları var'' diye konuştu.

ÇKP'nin, 15 kişiyle, Temmuz 1921'de Şanghay'daki ilk kongresinin yapıldığı binayı da gezdiklerini söyleyen Aksu, kongrenin yapıldığı salonda bir masa etrafında, ÇKP'nin kurucusu Mao ile 14 kişinin balmumu heykellerinin yer aldığını söyledi.

Aksu, o ilk toplantının basıldığını ve bu yüzden ÇKP'nin ikinci toplantıyı gemide yaptığını anlatarak, binanın şu anda müze olarak kullanıldığını bildirdi.

Abdülkadir Aksu, ''Orada yaptığımız incelemelerden sonra, bizim örgütlenmemizin de çok ciddi ve iyi olduğunu gözlemledik. Hem kadın kollarımızın hem gençlik kollarımızın hem de mahalle temsilcilerimizin iyi örgütlendiğini gördük. Bizim mahalle temsilcilerimiz de aynı çalışmaları yapıyorlar'' diye konuştu.

-''Saygının temelinde Başbakanın ziyaretinin büyük etkisi var''-

ÇKP'nin heyete çok büyük itibar ve saygı gösterdiğini belirten Aksu, heyete gösterilen saygının temelinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir süre önce Çin'e yaptığı ziyaretin büyük etkisi olduğunu ifade etti.

Aksu, ''Bu tamamen Başbakanımızın orada kurduğu ilişkiden, güzel ve yakın dostluk ilişkisinden kaynaklandığını düşünüyorum'' dedi.

Geziye, Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel, Mersin milletvekili Çiğdem Münevver Ökten ve İzmir Milletvekili İlhan İşbilen katıldı.

Kaynak: AA