CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin Basın Toplantısı Düzenledi - Ankara

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "AKP ile ilgili, iktidarla ilgili ihtiyaç duyulduğunda 24 saat içinde yasa çıkarıyorsunuz. 10 yıldır o koltuklarda oturan insanların iş yasalarından haberi yoksa 'pes' derler size" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin, CHP Genel Merkezi'nde iş kazaları ve iş güvenliği alanındaki yasal düzenlemelerle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Tekin, Son 6 ay içinde iş kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısının 352, yaralıların ise binin üzerinde olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin bu rakamlarla iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sırada yer aldığını kaydetti.

AK Parti iktidarının iş güvenliği konusunda gerekli hassasiyeti göstermediğini ve zorunlu hale gelen yasaldüzenlemeleri hayata geçirmediğini öne süren Tekin, "AKP ile ilgili, iktidarla ilgili ihtiyaç duyulduğunda 24 saat içinde yasa çıkarıyorsunuz. 10 yıldır o koltuklarda oturan insanların iş yasalarından haberi yoksa 'pes' derler size" diye konuştu.

Erzurum'da 5 TEDAŞ işçisinin baraj göletinde hayatını kaybettiğini hatırlatan Tekin, "Erzurum'da Sağlık Bakanlığımızın 'Erzurum'a helikopter aldım. 24 saat hizmetinizdedir' tanıtımını size hatırlatmak istiyorum" dedi.

Tekin, Sağlık Bakanlığı'nın 'çağrı merkezine ambulans helikopter talebi olmadığı' açıklaması yaptığı vurgulayarak şunları kaydetti: "Bu kadar insanlık ayıbı olabilir mi? Devletin bütün olanaklarına rağmen bu olanakları seferber etmeyeceksiniz, bir ağlama duvarı gibi kabinenin bakanları ölümlerden Sonra üç kelimeyle geçiştirmeye çalışıyor."

Çaycuma ilçesinde Filyos Çayı üzerindeki köprünün bir bölümünün çökmesi Sonucu 14 kişinin kaybolması ile ilgili ise Tekin, "Yetkililere soruyorum: Siz tadilatı yaparken mühendislik hizmeti almadınız mı? Bu nasıl bir aymazlıktır'' ifadesini kullandı.

Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Tekin, CHP'nin tutuklu milletvekili Mehmet Haberal'ın annesinin vefatıyla ile ilgili bir soru üzerine, "İnsani şeyler eğer kanunla düzenlenecekse bu Türkiye'nin en büyük ayıplarından biridir. Umut ediyorum ki kanuna gerek kalmadan bu insanlık ayıbını ortadan kaldırırlar" diye cevap verdi. İş güvenliğine ilişkin yasal düzenlemelerle ilgili soruya Tekin, "Kendileriyle ilgili bir sorun olsaydı o yasa 24 saat içinde çıkardı" şeklinde konuştu.

İnsana saygı göstermemenin her alanda kendini hissettirdiğini öne süren Tekin, "Van'da çok sayıda çocuk, yurttaş yanarak hayatını kaybetti. Ama aynı iktidar öyle cevval ki bir hafta içerisinde sınırda bir şehir oluşturdu. Bu kadar hızlı bir şekilde sınırda şehir oluşturan iktidarın Van'da çaresiz kalmasını anlamış değilim" dedi.

Tekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın '12 Eylül'le hesaplaştıklarını' söylediğini vurgulayarak, "Nasıl hesaplaşacaklar doğrusu merak ediyorum. Eğer hesaplaşmak istiyorlarsa CHP olarak biz hazırız. Bütün darbe dönemleriyle. Siz sözde darbecilerle hesaplaşacaksınız, darbecilerin getirmiş olduğu bütün yasaların üzerinde oturacaksınız. Bu kadar iki yüzlülük olur mu? Darbecileri yargılamanın tek yolu onların getirmiş olduğu bütün yasaları kaldırırsınız o zaman ben size 'helal olsun, darbecilerlehesaplaşıyor' derim. Onun için demokrasicilik oynuyorlar. Kimseyle hesaplaşacak durumları söz konusu değil. Hesaplaşmak istiyorlarsa CHP olarak hazırız. Evren Paşa'nın ve o dönemin, cuntacıların getirmiş olduğu bütün yasaları kaldıralım" diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yımaz'ın Suriye ile ilgili 'Her şeye hazırlıklıyız' yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine ise, "Umut ediyorum ki iktidar Suriye ve İran konusunda bütün politikalarını yeniden gözden geçirir. Aksi takdirde ciddi sorunlar yaşanabilir. Bunların 'her şey' demesini anlayamıyorsun. Zaman zaman bu terimleri kullanıyorlar, ama ben ne demek istediğini çok anlamış değilim. Sayın Bakana sorarsanız size daha doyurucu cevap verir" ifadesini kullandı
Kaynak: İHA