Komünist Parti, “Rusya’da Nato Üssüne” Karşı Gösteri Düzenledi

Rusya’da ana muhalefet Komünist Partisi taraftarları, Bolşevik Devrim lideri Vladimir Lenin’in memleketi Ulyanovk’ta Afganistan operasyonları için transit merkezi kurulmasına sert tepki gösterdi.

Komünist Parti, “Rusya’da Nato Üssüne” Karşı Gösteri Düzenledi
Başkent Moskova’nın Puşkin Meydanı’nda parti amblemleri ve kırmızı bayraklarla toplanan 2 bin kadar Komünist Partili “NATO botuna Rusya’da izin yok” dövizi taşıdı.Gösteride Komünist Partililer parlamento ve devlet başkanlığı seçimlerinin adil olmadığı yönündeki eleştirilerinin yanı sıra ülkenin Dünya Ticaret Örgütü üyeliğine de karşı çıktı. Mitingde konuşma yapan Komünist Parti Başkanı Genadi Zyuganov, DTÖ üyeliğinin ülkenin yerli tarım ve sanayisini öldüreceğini iddia etti.

Zyuganov konuşmasında, “Biz çiftçilerimizi acı içinde kıvrandırarak yardım edemeyiz. DTÖ üyeliği ile ileri teknoloji de gelişmez. Bu tarım ve sanayi sektörünün yok olması anlamına geliyor” eleştirisi getirdi.Ülke genelinde düzenlenen NATO karşıtı gösterilerden en fazla katılım Ulyanovsk kentinde gerçekleşti. Kayıtlı olmayan siyasi parti Volya’nın düzenlediği mitingde Ulyanovsk halkı NATO transit merkezi aracılığı ile uyuşturucu ve silah kaçakçılığı yapılacağı iddialarını dile getirdi. Komünist Partililer de aynı gün kentte bir gösteri düzenledi.

Rusya yönetimi ülkede NATO’ya bir askeri üs verileceği ile ilgili iddiaları reddediyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO için tahsis edilecek transit merkezde Rus gümrük memurlarının görev yapacağı, askeri ya da sivil hiç bir NATO personelinin bulunmayacağı söyledi.

Transit merkez trenle gelecek malzemelerin uçaklara aktarılarak Afganistan’da bulunan NATO askerlerine ulaştırılması için kullanılacak.Ulyanovsk Bölge Valisi Sergey Morozov ise yerel halktan provokasyona gelmemeleri konusunda uyardı. Ulyanovsk’da herhangi bir askeri üs ya da NATO üssü olmayacağı konusunda garanti veren Morozov, uçuşların Rus havayolu şirketleri tarafından yapılacağını söyledi .