Güney Kore Ticaret Bakanı: Türkiye’den Daha Çok Ürün Almak İstiyoruz

Görevine yeni atanan Ticaret Bakanı Bark Tea-ho, ayağının tozu ile geçen Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde Türk mevkidaşı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) çerçeve anlaşmasına imza atmıştı. Başkent Seul’de faaliyet gösteren KOTUBA’yı makamında kabul eden Bakan Bark, dernek yöneticileri ile iki ülke arasındaki ticari ilişkiler hakkında görüşme yaptı.Bakan Bark, Türkiye'nin Güney Kore'de yeteri bilinmemesinden yakındı. Senede Türkiye’ye giden Koreli turist sayısının 150 bin olmasının üzücü olduğunu söyleyen bakan, bunda uçak bileti fiyatlarının büyük rol oynadığını söyledi.

Güney Kore Ticaret Bakanı: Türkiye’den Daha Çok Ürün Almak İstiyoruz
Bakan Bark şöyle konuştu: '' Türkiye gibi bir ülkeye senede çok az turist gönderiyoruz. Sadece ankör watt'ı görmeye senede 1 milyona yakın Koreli turist Kamboçya'ya gidiyor. Ama sende Türkiye’ye giden Koreli turist sayısı ancak 150 bini geçiyor. Bunun bir sebebi de Türkiye’nin uzak olmasından dolayı pahallı olan uçak bileti fiyatları.''KOTUBA yöneticileri ile aralarında sıcak diyaloglar geçen Bakan Bark'a Dernek Başkanı Hakan Baltalı faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Baltalı, yaptıkları vizyon kahvaltılarına Koreli bakanı davet etmeyi ihmal etmedi. Dış ticaret açığını kapatmak için Türk ürünlerinin Kore pazarına girmesi gerektiğini belirten Baltalı "Türkiye’nin Güney Kore'ye sağlayabileceği ürünleri belirledik. Türk işadamlarının Koreli alıcılarla buluşturan toplantılar organize etmenin yanında, iş geliştirme platformları vasıtasıyla Koreli firmalara Türkiye'nin avantajlarını anlatarak, ülkemize yatırım yapmalarını tevil ediyoruz." dedi.

"TÜRKİYE’DEN DAHA ÇOK ÜRÜN ALMAK İSTİYORUZ"Ticaret Bakanı Park, dernek faaliyetlerini dinledikten sonra memnuniyetlerini dile getirdi. İki ülke arasındaki ticaret dengesizliğine atıfta bulunan bakan Bark, KOTUBA'nın bu dengesizliği gidermede etkili olabileceğini belirtti.

Bark, dernek Baltalı'ya ''Bizim ülkemize Türkiye'den bol bol ürün ihraç etmeniz lazım. Arkadaşlarınızı da bu yönde yönlendirmeniz iyi olur dedi.

'' dedi.

Konu hakkında konuşmaya devam eden bakan konuşmasını şöyle devam ettirdi. : '' İki ülke ticaretinden bir dengesizlik söz konusu. Ve Türkiye bu dengesizlik konusunda biraz hassas davranıyor. Bu yüzden hemen bu dengesizliğin giderilmesini istiyoruz. Türkiye'den daha çok ürün ihraç etmek istiyoruz.''KOTUBA yönetim kurulu üyelerinden Rainbow Uluslararası Eğitim Kurumları kurucusu Eşref Sağlam, okullar hakkında Koreli yetkiliye bilgi verdi. Anaokulu ile beraber 26 farklı ülkeden toplam 260 öğrencileri olduğunu söyleyen Sağlam, kurdukları eğitim kurumları ile başkent Seul'deki bir ihtiyacı giderdiklerini ifade etti.

Farklı ülkelerden farklı dilleri konuşan farklı kültürlere mensup öğrencilerinin olduğuna dikkat çeken Sağlam, bütün öğrencilerini insan olma ortak paydasında eğittiklerini belirtti.

Rainbow Uluslararası Eğitim Kurumları hakkında bilgi alan Güney Kore Ticaret Bakanı, duydukları karşısında şaşırdı. Bir Türkün Güney Kore'de yabancılara yönelik bir uluslararası okul açmasını ilginç olduğunu belirten bakan, okulun eğitim felsefesini takdir etti. Eğitim kurumlarını ziyaret. etmesi için davet edilen Bakan Bark, davete olumlu karşılık verdi.Görüşmenin ardından KOTUBA yöneticileri Ticaret Bakanı Bark tea-ho'ya büyük bir çini armağan ettiler .