Öztekin: 12 Eylül'le Hesaplaşılacaksa Yök ve Hsyk İle Hesaplaşılsın

Eskişehir Barosu Başkanı Avukat Rıza Öztekin, "12 Eylül ürünü diye anayasanın önemli meselelerini eleştirmeyelim.

Öztekin: 12 Eylül'le Hesaplaşılacaksa Yök ve Hsyk İle Hesaplaşılsın
Anayasada hukuk devleti, adil yargılanma yazıyor. Önce bu kavramlara uymalıyız. Hesaplaşılacak ise YÖK ve HSYK ile hesaplaşılsın." dedi.

5 Nisan Avukatlar Günü, Eskişehir'de Atatürk anıtı önünde düzenlenen törenle kutlandı. CHP'li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Merkez Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın da katıldığı törende konuşan Baro Başkanı Öztekin, 12 Eylül darbesinin ürünü olan anayasayı savundu. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanmamasını eleştirdi.

Gizli tanıklığın engizisyon mahkemelerine benzetti.Balyoz davasından tutuklanan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un tek yönettiği örgütün Silahlı Kuvvetler olduğunu belirten Öztekin, özel mahkemelerin bir an önce kaldırılması gerektiğini, bunun da kısa sürede kalkacağına inandığını kaydetti.

Öztekin, şöyle devam etti: "Bakın, çok ilginçtir. Yüce Divan'da yargılanması gereken bir eski Genelkurmay Başkanı yargılandı, şu anda tutuklu. Ve isnad edilen suç terör örgütü yönetmektir. Genelkurmay başkanımızın yönettiği tek bir örgüt var. Oda Silahlı Kuvvetlerimizdir. Ama koskoca, şerefli silahlı kuvvetlerimizi böyle bir zan altında bırakmayı bile hakkımızın olmadığını düşünüyorum. Milattan önce 209 yılında kurulan bu şerefli ordu, bu olayı kesinlikle hak etmiyor." diye konuştu.

"Eğer 12 Eylül ile hesaplaşılacaksa YÖK ve HSYK ile hesaplaşılabilir." diyen Öztekin, bugün HSYK’nın yargının iktidara tabi olmasını gerektiren bir kurum haline geldiğini, YÖK'ün de üniversiteleri iktidara bağladığını iddia etti.Öztekin, şöyle konuştu: "Üniversitelerde bilim ve özerklikten bahsedebilir miyiz? Üniversite açılışlarına bakalım. Bir tek öğrencinin davet edilmediği üniversite açılışları var. Benim son gittiğim açılışta öğrenci yoktu. Tabi siyasiler gelebilirler. Ama çok iyi biliriz, bir padişahımızın medreseye giremediğini, tarih bize anlatır. O yüzden herkes 12 Eylül ile hesaplaşacaksa 12 Eylül kurumları, HSYK ve YÖK ortadır. Hesaplaşma bu kurumlar nezdinde yapılabilir. Evet, hesaplaşılsın ama 12 Eylül ürünü diye anayasanın çok önemli meselelerini eleştirmeyelim. Anayasada hukuk devleti, adil yargılanma yazıyor. Peki, bu kavramlar uyuyormuyuz. Hayır? Önce bu kavramlara uymalıyız.”

"GİZLİ TANIKLIK SİLAHLARIN EŞİTLİĞİNE AYKIRI"

Gizli tanıklığın da çok önemli olduğunu ve silahların eşitliğine aykırı olduğunu savunan Öztekin, "Engizisyon ile ilgili bir bağlantısı olduğunu düşünüyorum. O konuda bize son sunum yapan bir meslektaşımız, engisizyon mahkemesini gizli tanıklarla anlattı. Evet, biz demokratik, çağdaş ülkemizde gizli tanıklar istemiyoruz. Silahların eşitliğine aykırıdır. Savunmaya aykırıdır. Gizli tanıklık hukuka aykırı. Hiç bir şekilde kabul etmiyoruz." şeklinde konuştu.