Fıstık Çamı, Orman Köylüsünün Gelirini Üçe Katlayacak

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, fıstık çamı potansiyelinin artırılması amacıyla 5 yıllık fıstık çamı eylem planı hazırladı.

Fıstık Çamı, Orman Köylüsünün Gelirini Üçe Katlayacak
Buna göre, 2016 yılına kadar 5 bin 382 hektar yeni fıstık çamı ormanı tesis edilecek. Sıklık bakımları, kozalak verimi artırma gibi çalışmalarla orman köylüsünün gelirinin 10 milyon TL'den 30 milyon TL'ye çıkması hedefleniyor. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü son on yılda tür değişikliği ile yapay gençleştirme, rehabilitasyon (iyileştirme) ve ağaçlandırma kapsamında 6 bin 300 hektar yeni fıstık çamı ormanı tesis etti.
Yeni oluşturulan fıstık çamı ağaçlandırmaları 2 bin 500 hektarı 'Buror Teras' yöntemi ile gerçekleştirildi.

Fıstık çamı potansiyelinin daha da artırılabilmesi amacı ile Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nce 2012-2016 yıllarını kapsayan bir 'Fıstık çamı eylem planı' yapıldı. Bu eylem planına göre beş yıl içerisinde 5 bin 382 hektar yeni fıstık çamı ormanı tesis edilecek, 4 bin hektar mevcut fıstık çamı ormanında sıklık bakımı, 6 bin hektar alanda ise kozalak verimini artırmaya yönelik budama çalışması gerçekleştirilecek. Bu çalışmalar sonucunda orman köylüsünün gelirinin üç katına çıkması hedefleniyor.Silvikültür Şube Müdürü Recai Şenel ve Ağaçlandırma Şube Müdürü Hasan Fehmi Kaynar tarafından düzenlenen Fıstıkçamı Eylem Planı uygulamaya geçti. Kozalak verimini arttırmaya yönelik olarak, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nce son beş yılda 2 bin 647 hektar alanda 680 bin adet fıstık çamı budandı. 2011'de 552 hektar alanda 152 bin adet fıstık çamı budaması yapıldı. Hazırlanan 5 yıllık 'Fıstık çamı eylem planı'nın 2012 yılı diliminde 1000 hektar alanda budama çalışması planlandı. 5 Nisan'a kadar 500 hektar alanda budama çalışması bitirildi. Bu yıl içinde bin 252 hektar yeni fıstık çamı ormanı tesisi ve 700 hektar alanda ise seyreltme çalışması tamamlanacak.Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, çalışmalardan dolayı Yenişehir Orman İşletme Şefi Fatih Arabacı, Armutlu Orman İşletme Şefi Gökhan Yıldırımlı, Mudanya Orman İşletme Şefi Çiğdem Lüleci, Gemlik Orman İşletme Şefi Bayram Gökbaşı, Yeniköy Orman İşletme Şefi İsmail Boz ve Sarnıç Orman İşletme Şefi Niyazi Damar’a teşekkür etti .