'Türkiye’de 13 Milyon Ton Süt Üretiliyor'

Yozgat'ın Boğazlıyan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ömer Kartal, dünyada 703 milyon ton süt üretimi yapıldığını, bunun 13 milyon tonunun Türkiye’de üretildiğini söyledi.

'Türkiye’de 13 Milyon Ton Süt Üretiliyor'
Sütün yaşam için temel besin kaynaklarından birisi olduğunu vurgulayan Kartal, "Sütün içerisinde yaşam için gerekli olan bütün besin öğelerini karbonhidrat, protein, yağ, birçok vitamin ve mineral içermekte, tüm yaşam boyu tüketilmesi gerekli bir içecektir." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın işbirliğinde düzenlenecek olan ‘Okul Sütü Programı’na da değinen Kartal, bu kapsamında süt dağıtımına mayıs ayı içerisinde başlanılacağını ve bu projeyi desteklediklerini kaydetti.

Çocukların büyüme ve gelişmesi için gerekli besin öğelerinin tek başına sütte bulunduğunu dile getiren Kartal, okullarda öğrencilere verilecek olan sütlerin kapalı kutularda son derece hijyenik ve hiçbir katkı maddesi içermeyen UHT teknolojisiyle üretilen sütler olduğunu belirtti.

Kartal sözlerini şöyle tamamladı: "Bu sütlerin içerisinde birtakım mikro organizmalar bulunabileceğinden bir takım işlemlerden geçmesi gerekir. Dışarıda açıkta satılan sütler alındığında, sağlıkla ilgili birçok riskler olabilir. Sütün sağıldığı yerden itibaren satılacağı yere gelene kadar koruma koşulları çok uygun olmayabilir. Soğuk zincire dikkat edilmediği için bir takım bakteriler, özellikle insanlarda hastalık oluşturabilir. Salmonella, brucella ve tüberküloz gibi bakteriler çoğalır ve bir takım ateşli hastalıklara yol açabilir. Sağlıklı süt içmek için mutlaka işlenmiş ve paketlenmiş sütleri tercih etmek önemlidir. Bu yüzden sokak sütleri ne çok dikkat etmemiz gerekir. Alıyorsak bile bu sütleri, yüksek ısılarda kaynattıktan sonra tüketmemiz gerekmektedir. Bu şekilde bir süt tüketimi olduğu sürece hem çocuklarımız, hem üreticilerimiz, hem sanayicimiz hem de ekonomimiz canlanacaktır. Çok yakın bir zamanda süt üreticilerimizin mağdur olmaması için Boğazlıyan’da birliğimiz aracılığı ile süt toplama işlemine başlanılacak. "