Savcı, BÇG'deki 16 ismin tutuklanmasını istedi

28 Şubat soruşturması kapsamında 16 şüpheli adliyeye sevk edildi. 12 saat süren sorgunun ardından zanlıların 16'sı da tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Savcıların, BÇG'de görev alan personelin listesine ulaştıkları öğrenildi. Bu doğrultuda zanlılara söz konusu personelin BÇG'deki görevi ve postmodern darbedeki faaliyetleri soruldu.

Savcı, BÇG'deki 16 ismin tutuklanmasını istedi
Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında bulunan 28 emekli askerden sorgusu tamamlanan 16 zanlı, iki grup halinde Ankara Adliyesi'ne sevk edildi. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin'in de bulunduğu 5 savcının gerçekleştirdiği sorgulama işlemi, 12 saat sürdü. Zanlıların 16'sı da tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Polis, emekli askerlerin ev ve işyerlerinde ele geçirilen bilgi, belge, CD ve DVD'den oluşan delil torbalarını da özel bir araçla getirdi.

Terörle Mücadele ekipleri, sabah saatlerinde emniyete gelerek üst rütbeli 7 emekli askeri adliyeye getirdi. Adliyeye sevk edilen isimler arasında emekli tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, emekli albaylar Hüsnü Dağ, Arslan Daştan, Sezai Kürşat Ökte, Ahmet Nazmi Solmaz, Mustafa Kemal Savcı, İbrahim Selman Yazıcı, Mehmet Şinasi Çalış, Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, İsrafil Aydın ve Aydın Karaşahin, emekli binbaşılar Ahmet Aka ve Salih Eryiğit ile emekli yüzbaşılar Mustafa Babacan ve Orhan Nalcıoğlu olduğu öğrenildi. Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin ile 5 savcı, zanlıların ifadesini aldı. Savcıların, BÇG'de görev alan personelin listesine ulaştıkları öğrenildi. Bu doğrultuda zanlılara söz konusu personelin BÇG'deki görevi ve postmodern darbedeki faaliyetlerinin soruldu. Soruşturma konusu edilen belgelerin çoğunun emekli Orgeneral Çevik Bir imzalı 'gizli' ibareli belgeler olduğu kaydedildi. Zanlılara sorgu sırasında şu sorular da yöneltildi: "Batı Çalışma Grubu'nun oluşturulmasıyla ilgili bilgileriniz nelerdir?", "Batı Çalışma Grubu'nun çalışma sistemiyle ilgili bilgi veriniz. Bu raporlar kim tarafından hangi amaçla doldurulmaktadır?", "Çevik Bir imzalı Batı Harekât Konsepti başlıklı yazıyla ilgili bilgi veriniz.", "Batı Çalışma Grubu Eylem Planı'nda belirtilen alınacak tedbirler ve eylemler ne maksatla yapılmaktaydı?", "Şikâyet Mektupları, Siyasi İslam'ın Faaliyetleri' konulu Genelkurmay Personel Başkanlığı'na hitaben yazılmış olan Org. Çevik Bir imzalı, gizli, kişiye özel, ivedi kaşeli yazı ile ilgili bilgi veriniz.", "A-1 PLANI-B PLANI-E PLANI nedir açıklayınız."

28 Şubat döneminde BÇG tarafından yapılan milyonlarca fişleme de soruşturma kapsamında soruşturuluyor. Zanlılara fişleme talimatlarını kimin verdiği, bu kapsamdaki görevlerini açıklamaları istendi. Ayrıca, 28 Şubat sürecinde ülke genelinde BÇG'nin ticarî şirketler, okullar ve yurtlar, vakıf ve dernekler, imam hatip liseleri, Kur'an kursları ile ilgili ayrıntıları rapor haline getirilmiş belgelerle ilgili zanlıların görev ve işlemleri de soruşturuluyor. Emekli askerlerin sorgu sırasında "Toplantılara üstlerim tarafından emir-komuta zincirinde görevlendirildiğim için katıldım, bu görevlendirmeler emir ile yapıldığı için itiraz edemezdik." savunması yaptığı da öğrenildi.

SİNCAN'DA TANKLARIN YÜRÜTÜLMESİ TALİMATINI KİM VERDİ?


Gözaltındaki askerlerin savcılıkta ifadeleri alınırken Sincan'da tankların yürütülmesi de gündeme geldi. Savcılar, "Tankların Sincan'da yürütülmesi talimatını kim verdi? Tankların yürütülmesinin amacı hükümetin devrilmesini sağlamak mıydı?" diye sordu.

28 Şubat'ın baş aktörlerinden Çevik Bir'in Emniyet'teki sorgusu ise sona bırakıldı. Bir'e özellikle altında ıslak imzası bulunan "GEN. SEK:3050-55.97 CRA SB" isimli gizli belgeyle ilgili sorular yöneltildi. Nisan 1997 yılında hazırlandığı öğrenilen söz konusu belgenin 'Çalışma Grubu Oluşturulması'nı konu edindiği öğrenildi. Çevik Bir ve diğer zanlıların bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.