Güney Afrika’da Festival Tadında Protesto

Güney Afrika’ın Gauteng eyaletinde, otoyolların paralı yapılması ve işçi kanunlarını protesto etmek için on binler sokaklara döküldü.

Sivil toplum kuruluşlarının ve birçok siyasi partinin de sendikalara destek için dünden beri meydanlara inmesine rağmen, hükümet aldığı kararlarda geri adım atmayacağının sinyallerini verdi.

Yaklaşık 2 milyon üyesi olan Güney Afrika İşçi Sendikaları Birliği'nin (COSATU), iktidardaki Ulusal Afrika Kongresi 'nin (ANC) geleneksel destekçisi olmasına rağmen, son zamanlarda ücretli otoyol, işçi kanunları gibi uygulamalarda hükümetin karşısındaki sert duruşu dikkatlerden kaçmıyor. COSATU Genel Sekreteri Zwelinzima Vavi, kalabalığa yaptığı konuşmasında, “Eğer hükümet paralı otoyol (e-toll) konusunda geri adım atmazsa, daha fazla insanı otoyollara taşıyacağız. Trafiği kapatacağız.” sözleriyle hükümeti uyardı.

Güney Afrika 'da dün başlayan protestolar bugün itibarıyla 32 kasaba ve şehire yayıldı. Festival havasında geçen protestolarda paralı otoyol sistemini başlatan Gauteng Eyaleti Başbakanı Nomvula Mokonyane ile Madenler Odası ve İşçi Odaları 'na bildiriler sunuldu. Anamuhalefet partisi Demokratik İttifak (DA) da protestolara destek verdi.

Dünden beri devam eden dev gösterilere Johannesburg 'ta on binlerce insan katıldı. Yaklaşık 20 bin kişi de Cape Town 'da meclise yürüdü. 30 bine ulaşan kalabalık da Durban 'da boy gösterdi.

Bu arada gösteriler festival havasına büründü. Bir çok gösteride halk dans ederek yürüdü, şarkı söyledi. Ayrıca göstericilerin bir kısmı COSATU'nun simgesi kırmızı elbiseler giydi.

Güney Afrika İş Birliği 'ne (BUSA) göre grevlerin ekonomiye zararının çok fazla olacağını açıkladı. Güney Afrika 'da 2010 Dünya Kupası 'ndan sonra başlayan grevlerin ekonomiye zararı milyarlarca doları bulmuştu.