Soğuk Geçen Kış Aktarların Yüzünü Güldürdü

Etkili olan kar yağışı ve soğuk hava Yozgat’ta aktarların yüzünü güldürdü.

Yozgat 'ta 15 yıldır aktarlık yapan Ömer Faruk Demir (51) ilde etkili olan soğuk ve karlı havanın satışlarını artırdığını söyledi.

Demir, 'Yozgat 'ta bu yıl kış çok çetin geçti. Bu sayede işlerimiz çok yoğundu. Müşterilerimiz hastalıklardan korunmak için genelde ıhlamur, tarçın kabuğu, kuşburnu, adaçayı ve buna benzer bitkilere yoğun ilgi gösterdi. Bizler de bu ürünleri nasıl kullanmaları gerektiği konusunda müşterilerimize tarif de yapıyoruz ve balla tatlandırmalarını tavsiye ediyoruz. Bu şekilde kışı öksürüksüz ve gribal enfeksiyona yakalanmadan geçirmeye çalışıyorlar. ' dedi.

Müşterilere 5 ile 10 lira arasında değişen fiyatlara karışım yaptıklarını ifade eden Demir, 'Müşterilerimiz 5 ile 10 lira arasında hazırladığımız karışımla kendi tedavilerini yaparak, kış boyu kullanmaları için kendilerine sunuyoruz. Ürünlerimizden kuşburnunun kilogramı 7 lira, zencefilin kilosu 25 lira, ıhlamur ise 50 lira. Buna benzer fiyatlardan oluşan bitkisel ürünlerimizden yaptığımız karışımlara vatandaşlarımız ilgi gösteriyor. ' diye konuştu.

Ali Ünlüer isimli vatandaş soğuk havalarda hastalanmamak için bitkisel ürünleri tercih ettiğini belirterek, 'Kışın soğuk havalarda hastalanmamak için zencefil, enginar ve tarcın kabuğu alarak bunları kullandım ve hiç hastalanmadım. ' dedi.

Zeliha Gümüş de doktorların ve aktarların tedavi yöntemlerinin farklı olduğuna değinerek şöyle konuştu: 'Soğuk algınlıklarına karşı neler gerekiyorsa, adaçayı, zerdal ve bu gibi bitkisel ürünlerden alıyoruz. Tabii ki doktorlardan da faydalanıyoruz. Fakat atalarımızdan ve büyüklerimizden gördüğümüz kadarıyla, bunlarla büyüyüp yetiştiğimiz için genelde aktarları tercih ediyoruz. Ihlamur, adaçayı, tarçın, zencefil ve bu gibi şeyleri çay olarak kullanıyoruz. ' şeklinde konuştu.

Remzi Oruç ise soğuk algınlığına iyi gelen bitkisel ürünler aldığını ifade ederek, 'Yozgat 'ta bu yıl kış çok soğuk geçti. Biz de kendimizi korumak için zencefil ve bu tür bitkisel ürünlerden alıyoruz. ' diye ifade etti.