Siirtli İşadamları Orta Asya Gezisinden Mutlu Döndü

Siirt İşadamları Derneği (SİAD) tarafından organize edilen 6 günlük Kazakistan ve Kırgızistan gezisine katılan işadamları, inceleme ve ziyaretlerini tamamlayarak yurda döndü.

Siirtli İşadamları Orta Asya Gezisinden Mutlu Döndü
Geziye katılan işadamları, Siirt İşadamları Derneği Başkanı Hayrullah Özerdem başkanlığındaki yapılan iş gezinin çok yararlı geçtiğini belirtti.

Kazakistan’ın Almatı, Çimkent, Türkistan ve Taraz şehirlerini gezdiklerini ve daha sonra Kırgızistan’a geçtiklerini kaydeden işadamları, başkent Bişkek ve Tokmak şehrinde çeşitli temaslarda bulunduklarını aktardı. Geziyi değerlendiren SİAD Başkanı Hayrullah Özerdem, iki Ortaasya ülkesinde de iş yapabilecek, yatırım imkânlarının olduğunu kaydetti.

Kazakistan ve Kırgızistan'ın iş hacimlerinin yüksek olduğunu kaydeden Özerdem, Türk işadamlarına ayrı bir güven duyulduğuna vurgu yaptı. Türkiye’den ve başka ülkelerden çok sayıda yatırımcının bu ülkelerde olduğunu anlatan Özerdem, coğrafik uzaklığın çok önemli olmadığını, önemli olanın sağlanan diyalog ve işbirliği olduğunu söyledi.

Türk işadamlarının başta eğitim olmak üzere, sağlık, enerji, gıda, giyim, sanayi ve birçok alanda hizmet verdiklerini belirten Özerdem, ”Fırsatları iyi değerlendirmek ve dünya pazar ve piyasalarına girmek gerektiğini söyledi.

Gezi boyunca her adımda büyük ilim ve din adamlarının izlerine rastlandığına dikkat çeken Özerdem, başta Ahmet Yesevi ve Yusuf Has Hacip gibi zatların mekânlarını ziyaret etmenin heyette büyük bir heyecan oluşturduğunu kaydetti.

Özerdem, Kazakistan’da 1991 yılında temelleri atılan Kazak-Türk Liseleri, Kazak-Türk Süleyman Demirel Üniversitesi, İpekyolu ve bazı sanayi kuruluşlarını gezip incelemelerde bulunduklarını dile getirdi. Çimkent’te Nevruz kutlamalarına ve şenliklerine katılma fırsatı yakaladıklarını belirten Özerdem, nevruzun bir bahar bayramını gibi kutlandığını gördüklerini kaydetti.

Türkistan kentinde Ahmet Yesevi Hazretleri türbe ve külliyesinin yanında Taraz şehrinde Talas Savaşı'nın gerçekleştiği alanını da gezdiklerini bildiren Özerdem, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek'teki Atatürk-Alatoo Üniversitesi ile Tokmak şehrinde bulunan Cengiz Aymatov Lisesi'ni de ziyaret imkânı bulduklarını sözlerine ekledi. Gezinin çok faydalı ve unutulmaz anılarla geçtiğini kaydeden işadamı Ali ilbaş ise tarihi ve turistik yerlerin yanında başta eğitim olmak üzere diğer alanlarda yapılan hizmetleri yerinde gördüklerini söyledi .