Boğazlıyan Kaymakamı Açık: Eğitim Aileden Başlar

Yozgat’ın Boğazlıyan Kaymakamı Coşkun Açık, eğitimin aileden başladığını ve ailelerin eğitim sisteminde büyük bir önemi olduğunu söyledi.

Boğazlıyan Kaymakamı Açık: Eğitim Aileden Başlar
Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında düzenlenen konferansta ‘ideal aile modeli ve bireylerin hak ve sorumlulukları’ anlatıldı. Necmettin Yıldız Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi salonunda düzenlenen konferansa, Boğazlıyan Kaymakamı Coşkun Açık, Milli Eğitim Şube Müdürü Yasin Yıldız, Uzunlu Belediye Başkanı Turan Koç, sivil toplum kuruluş temsilcileri, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Kaymakam Coşkun Açık, konferansta yaptığı konuşmada, eğitimin aileden başladığını ve ailelerin eğitim sisteminde büyük bir önemi olduğunu vurguladı. Kaymakam Açık, "Çocukların büyümesi, bir koza içinden çıkmaya çalışan kelebeğin kozadan kendi kanatlarıyla kurtulma çabasına benzer. Eğer sıkıntı çekiyor diye kozadan bizim yardımımızla çıkarsa, Sonrasında uçabilmesi için kanatlarında olması gereken güce sahip olamaz. Çocuklar da öyledir. Çocuklar için her şeyi hazır bir şekilde önlerine koymak yerine, onların da kendi ayakları üzerinde durmalarını öğretmek hedeflenmelidir. Çocuklar, dış dünya ile karşılaştıklarında, kendi ayakları üzerinde durabilecek, zorluklardan güçlenerek çıkabilecek şekilde yetiştirilmelidir." dedi.

Önceki dönemlere göre şimdiki çocukların daha şanslı olduğunu ifade eden Açık, "Şüphesiz ki günümüzde çocuklar artık daha çok imkana sahip. Eski dönemlerde yeteri kadar beslenemeyen, eğitim göremeyen ve daha az önemsenen çocukların yerini günümüzde el üstünde tutulan, en güzel oyuncakların alınıp, en iyi okullara gönderildiği 'modern çocuklar' aldı. Fakat tabloya daha yakından baktığımızda ailelerin bu durumdan pek de memnun olmadığını görüyoruz. Sanılanın aksine sağlanan tüm bu imkanlara rağmen çocuklar daha mutsuz. Çocuklar artık çocukluklarını yaşayamaz duruma geldi. Eskiden çocuklar günün büyük bir kısmında sokakta olurlardı. Günümüzde ise okuldan kursa, kurstan eve gelen; evde de sürekli televizyon ve bilgisayar başında sanal dünyaları keşfeden yapay dünyanın gerçeklikten uzak çocukları bulunuyor." diye konuştu.

Televizyon ve medyanın bu kadar etkin olmadığı dönemlerde insanların daha olumlu ilişkiler kurduğunu kaydeden Kaymakam Açık, sözlerini şöyle tamamladı: "İleri teknoloji ile her işimizi çabucak halledebilsek bile, bu bizim ve yetiştirdiğimiz neslin sevgi, saygı, bağlılık kavramlarını, diğer bireylerle iletişimimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Son teknolojiyle üretilmiş oyuncaklar satın almak yerine, çocukların aileleriyle beraber vakit geçirmeleri çocuğun duygusal ve sosyal gelişimi açısından daha yararlıdır. Aileler para harcayarak çocukları için sağladıklarıyla çocuklarının sağlıklı, mutlu, başarılı ve uzun bir ömür süreceklerini düşünüyorlar. Tüketim yerine çocukla geçirilen güzel vakit, beraber yenen yemekler, ona öğretilen değerler, aktarılan kültür ve onunla birlikte oynanan oyunlar, çocuğun gelişiminin en üst düzeyde sağlanmasını gerçekleştirecektir."Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muharrem Akoğlu da konferansında aile bireylerinin sosyal sorumluluk sahibi olması ve temel eğitimin ailede başlayarak okulda da devam etmesi gerektiği üzerinde durdu .