'Ermeniler, Misafir Olarak Geldikleri Topraklarda Soykırım Uyguladı'

Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosluğu, Ermenilerin, misafir olarak geldikleri topraklarda Türk ve Müslüman ahaliye şiddet ve soykırım uyguladığını bir kez daha dünya kamuoyuna duyurmak istediklerini belirtti.

Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosluğu tarafından 31 Mart 1918 Azeri Soykırım Günü dolayısı ile yayınlanan açıklamada, "Son iki yüzyılda 'Büyük Ermenistan' hülyası ile vatandaşlarına karşı etnik temizleme politikası yürütmeye devam eden Ermenicilik zihniyetinin insanlığın tarihine kara bir leke gibi düştüğü bildirildi.

Açıklamada, "19. yüzyılın başlarından itibaren Çarlık Rusya'nın doğrudan teşvik ve desteği ile İran ve Osmanlı Devleti topraklarından bugün Ermenistan diye adlandırılan yerlerde dâhil olmak üzere tarihsel Azerbaycan topraklarına yerleştirilen Ermeniler, kısa süre Sonra misafir olarak geldikleri coğrafyanın gerçek sahipleri olan Azerbaycanlılara, Türk-Müslüman ahaliye yönelik şiddet uygulamalarına başlamışlardır. Başka bir ifadeyle, 'Büyük Ermenistan' hülyasının taşıyıcısı olan Ermeni aşırıcıların Azerbaycan halkına yönelik kin ve nefretleri bir tarihsel süreklilik şeklinde cereyan etmiş ve hâlâ etmektedir. Tarihsel perspektiften değerlendirildiğinde açıkça görülmektedir ki, geçtiğimiz yüzyılda Ermeniler tarafından 4 kez (1905–1906; 1918–1920; 1948–1953 ve 1988–1989) gerçekleştirilen etnik temizleme ve şiddet uygulamaları bu yaklaşımı doğrulamaktadır. Kuşkusuz, bunlardan 1918–1920 yılları arasında vuku bulan trajik olaylar Azerbaycan halkının hafızasında önemini korumaktadır." denildi."1. Dünya Harbi nedeniyle uluslararası camiada ortaya çıkan kaos ve 1917'de Çarlık Rusya'sında gerçekleşen Şubat ve Ekim devrimleri Ermeniler tarafından Azerbaycanlılara karşı sürdürülen politikalar açısından önemli bir fırsat ortamı olarak değerlendirilmiştir." denilen açıklamada, "Rus devrimlerinden büyük maharetle faydalanan Ermeni güçleri tarihsel amaçlarını bu kez Bolşevizm bayrağı altında gerçekleştirmeyi denemişlerdir. Öyle ki, 1918 Mart’ından itibaren Bolşevik devrimini tesis etme adına Azerbaycan topraklarında toplu katliam yapmışlardır. Yapılan şiddet uygulamaları özellikle 1918 Mart'ının Son üç gününde zirve noktasına ulaşmış, sadece Bakü'de 30 bin masum insan amansızca katledilmiştir. Bu katliamlar Bakü'yle beraber Azerbaycan'ın Şamahı, Guba, Karabağ, Nahçivan vilayetleri ile bugün Ermenistan adlanan tarihsel Azerbaycan topraklarının Zengezur kazası ve İrevan vilayetlerinde de gerçekleştirilmiş, yaklaşık 120 bin insanın hayatına Son verilmiştir. Günümüzde Guba vilayetinde bulunarak açık hava müzesi olarak sergilenen toplu mezarlar o dönemdeki şiddetin önemli kanıtlarından biri sayılabilir." ifadelerine yer verildi.

Saldırılarda insani kayıpların yanı sıra Azerbaycan'ın maddi mirasının da ciddi hasar gördüğüne dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Camiler yakılmış, halkın varlıkları talan edilmiştir. Bununla beraber, tüm acımasızlıklara ve yoksunluklara rağmen Azerbaycan halkı kendini savunmak için hiçbir fedakârlıktan kaçınmamış, haklı mücadelesi için kahramanca savaşmıştır. Aynı dönemde Anadolu topraklarında da Türk-Müslüman ahaliye karşı Ermeni çeteleri tarafından sistematik toplu katliamların sürdüğü görülmektedir." Açıklamada, 31 Mart tarihinin, 27 Mart 1998 tarihinde Azerbaycan halkının milli lideri Haydar Aliyev tarafından Azerbaycanlıların Soykırım Günü ilan edildiği vurgulandı.