Bakan Yılmaz: Türkiye'nin, En Uygun Yerde Füze Test Merkezine İhtiyacı Var

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sinop'taki füze test atışı ve deneme alanı inşasıyla ilgili olarak, "Bir çok testimizi Karadeniz'de yapıyoruz.Böyle bir çalışma var. Türkiye'nin en uygun yerde bir test merkezine ihtiyacı var. Onun için çalışılıyor." dedi.

Bakan Yılmaz: Türkiye'nin, En Uygun Yerde Füze Test Merkezine İhtiyacı Var
Otokar Tank Test Merkezi'nin açılışı için Sakarya'ya gelen Bakan Yılmaz, partisinin Sakarya il başkanlığını ziyaret etti. Parti binasında konuşan Yılmaz, bakanlık olarak silahlı kuvvetlerin bu yörenin en güçlü silahlı kuvvetleri olmasını istediklerini söyledi.

Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu kaydeden Yılmaz, bu gücün silahlı kuvvetlerin güçlü olmasından geçtiğini ifade etti.

Zor bir coğrafyada yaşandığını dile getiren Yılmaz, "Suriye, dünyanın en problemli ülkelerinden birisi. Artık Suriye'nin sorunu bölgesel olmaktan çıktı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin her iki ayda bir gündemine gelen bir ülke. Dolayısıyla uluslararası bir sorunun merkezi. Irak'ta ABD çekildi. Problem çözüldü mü? Çözülmedi. Irak ayrı bir problem. Bir başka komşumuz Azerbeycan. Azerbeycan'ın 5'de biri işgal altında. Ermenistan ile savaş halinde, barış sağlanmamış. İşgal altındaki toprakları kurtarılamamış bir ülke."Türkiye'nin, bulunduğu coğrafyada bir istikrar adası olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, komşularının sulh ve barış içinde olmalarını istediklerini belirtti.

Yılmaz, "Komşunuzda sıkıntı varsa siz rahat duramazsınız. Komşunuzda bir yangın varsa o sizi etkiler. Biz istiyoruz ki ne Irak'ta, ne Suriye'de, ne İran'da, ne Azerbeycan ve Ermenistan arasında ne de Gürcistan'da o kendi bölgesinde bir problem olsun." diye konuştu.

"GÜÇLÜ OLMAMIZI İSTEMEMİZİN NEDENİ BARIŞI SAĞLAMAK"
Kimsenin bir karış toprağında gözlerinin olmadığını kaydeden Yılmaz, şunları ifade etti: "Türkiye güçlü bir ülke. Ülkemizi de birlik ve bütünlük içerisinde, esenlik içinde tutmamız için de güçlü olmamız lazım. Güçlü bir devlet ve millet için güçlü bir ekonominiz olacak. Güçlü bir ekonominiz olursa güçlü bir silahlı kuvvetleriniz olur. Eğer ekonominiz olmazsa o zaman silahlı kuvvetlerinizi de güçlü tutamazsınız. Bakanlık olarak bu zor coğrafyada güçlü olmamızı istememizin bir nedeni barışı sağlamak. Bizde güzel bir söz var. "Barışı isteyen savaşa hazır olur. Eğer savaşa hazır olmazsanız barışı da koruyamazsınız. Güçlü tutabilmek için de silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçları olan her türlü silah ve gereci bizim üretebilmesi lazım. Kendi uçağımızı, helikopterimizi, insansız hava aracımızı, uydumuzu, gemilerimizi, denizaltılarımızı, zırhlı araçlarımızı, tankımızı, topumuzu üretebilmemiz lazım. Silahımızı yapabilmemiz lazım. Son 20 yıldır biz hep aldık." İlk defa milli piyade tüfeğinin Makine Kimya ve Kale grubuyla beraber üretildiğini anlatan Bakan Yılmaz, "Dünyada en iyilerinden daha iyi. Kendi insansız hava aracımızı 'ANKA' diyoruz, ürettik. Seri üretime geçme kararını aldık. Her gün testleri yapılıyor. İnsansız hava aracı üretiminde Türkiye, şu anda dünyada bu teknolojiye sahip üç ülkeden birisi. Atak helikopterimizin prototipi testleri geçti. Her gün üzerine silahların montesiyle helikopterimizi de üretiyoruz. Savaş uçağımızın da tasarım sözleşmesini imzaladık. Altay tankı, 2017 yılında envantere girecek. Kara araçlarımızın, zırhlı araçlarımızın hepsini üretiyoruz." şeklinde konuştu.

FÜZE DENEME ALANI
Bakan Yılmaz, konuşmasının ardından, bir gazetecinin, Sinop'ta füze test atışı ve deneme alanı inşasıyla ilgili bir sorusunu cevaplandırdı. Türkiye'nin kendi füzelerini ürettiğini ifade eden Yılmaz, konuyla ilgili şunları söyledi: "Kendi füzelerimizi üretiyoruz. Belli bir kilometreye kadar. Bu ürettiğimiz füzelerin de bir test alanının oluşması gerekir. Bu testlerin denize yakın olması lazım. Bu test alanına ilave, alternatif mümkünse ola ki yarı yolda düşerse karaya, herhangi bir sıkıntı vermesin diye. Bir çok testimizi Karadeniz'de yapıyoruz. Böyle bir çalışma var. Hayırlısı neyse o olur. Ama Türkiye'nin en uygun yerde bir test merkezine ihtiyacı var. Onun için çalışılıyor. "