Romanlar, Avrupa Parlamentosu'nda

Avrupa’da yaşayan Romanlar, Abrupa Parlamentosu'nda lobicilik faaliyetinde bulundu.

Romanlar, Avrupa Parlamentosu'nda
Programlarda Roman vatandaşların hakları savunuldu.İkinci Dünya Savaşı’nda Hitlerin Nazi politikasında soykırıma uğrayan Romanlar; yıllardır horlandıklarını, her zaman ayrımcılık ve dışlandıklarını dile getirdi. Avrupa bünyesinde 10 milyon Roman yaşadığını ve bunların büyük çoğunluğunun Romanya ve Macaristan’da bulunduğu belirtildi.

Söz alan Avrupa Parlamento Başkan Yardımcısı Othmar Karas ve Parlamento Komisyon Eş Başkanı Viviane Reding, küresel krizde en çok Romanların etkilendiği savunuldu.Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Romanları kovmasını yadırgadıklarını kaydeden Romanlar, bunun insanlığa yakışmayan bir hareket olduğunu savundu. Davetliler arasında Schaerbeek Belediye Meclis üyeleri Halis Kökten ve Derya Alıç yanı sıra Sosyalist Partili Hasan Koyuncu ve Döne Sönmez yer aldı.

Bulgaristan Yardımlaşma Derneği’nden Medine Dail ve Ahmet Tcholakov, Türk kökenli siyasetçileriyle yakından ilgilendi. Gecede aktif rol alan Romen asıllı ilk Avrupa Parlamenteri Livia Jaroka ve sanatçı Sofi Malarinova tanıtıldı. Sofi Marinova, Eurovison şarkı yarışmasında Bulgaristan'ı temsil edecek .