Türk Dünyası, Nevruz’u Kocaeli’nde Kutladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kardeşlik, dostluk, barış ve baharın simgesi olan Nevruz’u, Türk Dünyası ile birlikte kutladı.

Türk Dünyası, Nevruz’u Kocaeli’nde Kutladı
İki gündür devam eden Nevruz etkinliklerinin son gününde, Kocaeli’den dünyaya barış ve sevgi mesajları gönderildi. Nevruz’la gelen dostluk ikliminin dünyayı kuşatmasını dileyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Bütün kalplere cemre düşsün de orada iyiliğin tohumları, yeşersin.” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Azerbaycan Dernekleri Federasyonu, Kocaeli Kırım Tatarları, İzmit Rumeli Türkleri ve Balkan Türkleri dernekleriyle ortaklaşa gerçekleştirdiği 'Türk Dünyası Nevruz’u Kocaeli’nde Kutluyor' organizasyonun finali, Atatürk Spor Salonu’nda yapıldı. Kocaeli Üniversitesi Türk Dünyası öğrencilerinin katkı sunduğu programa Kazakistan, Başkurtistan (Rusya), Çuvaşistan (Rusya), Tataristan (Rusya), Gagavuz Yeri (Moldova), Kırgızistan ve Özbekistan’dan gelen konuklar dansları ve şarkılarıyla renk kattı.

Türk Dünyası’nın buluştuğu final etkinliğine; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, TÜRKSOY Kazakistan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Temsilcisi Askar Turganbayev, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, Azerbaycan Federasyonu Başkanı Bilal Dündar, Kocaeli Kırım Tatar Derneği Başkan Yardımcısı Zümre Arıcı, İzmit Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Sinan Balkan, Balkan Türkleri Derneği ve Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Bayram Çolakoğlu, Kültür Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Raşit Fidan katıldı.

KONUKLARA NEVRUZ PİLAVI İKRAM EDİLDİAtatürk Spor Salonu’ndaki etkinlikler, konuklara Nevruz pilavı ikramı ile başladı.

İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından program, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor Üsküp Yöresi halk oyunları ekibinin gösterisiyle hareketlendi.Gösteri sonrasında ilk konuşmayı TÜRKSOY Kazakistan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Temsilcisi Askar Turganbayev yaptı. Nevruz’un, Türklerin en eski bayramı olduğunu söyleyen Turganbayev, “Nevruz, yılbaşı demektir. TÜRKSOY olarak Nevruz’u bütün dünyaya yaymaya çalışıyoruz. 2010’da UNESCO, 2011’de ise BM Genel Merkezi’nde Nevruz’u kutladık. Nevruz, bütün dünyadaki Türkleri birleştiriyor. Çünkü dünyada devleti olmayan Türkler var. Ortak noktamız olan Nevruz’la birbirimize ulaşmalıyız. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne, ortak nokta olan Nevruz’da bizleri buluşturduğu için teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da konuşmasına, “Gönül coğrafyamızın, ata yurdumuzun dört bir tarafından gelen başımızın tacı kardeşlerim, gözümüzün nuru konuklar hoş geldiniz.” diyerek başladı.

Ortak bir geçmiş, tarih ve medeniyetin çocukları olarak Nevruz’u birlikte kutlamanın kendilerine büyük mutluluk verdiğini kaydeden Başkan Karaosmanoğlu, şöyle dedi: “Orta Asya’dan Balkanlara, Adriyatik’ten Çin’e Maçin’e kadar geniş bir coğrafyada yaşayan sizlerle birlikte baharı karşıladık, Allah tekrarını nasip etsin, görecek baharlar lütfetsin. İyilik, doğruluk, çalışmak, yenilenmek, tazelenmek. İşte bizim Nevruz’dan anladığımız budur. Canlanan tabiatın, yeşeren ovaların, içimizdeki dinç duyguların ilham ettiği çağrıya uyup davetimize katıldığınız için şükranlarımı sunuyorum.” Konuşmanın sonunda Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, Nevruz etkinliklerine destek veren dernek başkanlarına teşekkür plaketi verdi.BAŞKAN’A 'PAPAK' HEDİYE EDİLDİAzerbaycan Federasyonu Başkanı Bilal Dündar da Başkan İbrahim Karaosmanoğlu’na Azerbaycan’ın milli şapkası olan 'papak' hediye etti. TÜRKSOY Kazakistan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Temsilcisi Askar Turganbayev de Başkan Karaosmanoğlu’na çini bir tabak sundu.Protokol konuşmalarının ardından Kazakistan, Başkurtistan (Rusya), Çuvaşistan (Rusya), Tataristan (Rusya), Gagavuz Yeri (Moldova), Kırgızistan ve Özbekistan’dan gelen halk oyunları ekipleri gösterilerini gerçekleştirdi. Nevruz kutlamalarında, ayrıca, TRT Türk Dünyası Müzik Topluluğu Sanatçısı Bünyamin Aksungur, Rumeli türküleri ile ün yapan TRT sanatçısı Rustem Avcı ve Azerbaycan’ın Emel Sayın’ı olarak bilinen Azerin birer konser verdi. Kırım’dan gelen Arsen Osmanov ve Uçansu Müzik Grubu da Nevruz etkinliğine gösterileriyle renk kattı. Programın sonunda Kazakistan, Başkurtistan (Rusya), Çuvaşistan (Rusya), Tataristan (Rusya), Gagavuz Yeri (Moldova), Kırgızistan ve Özbekistan’dan gelen konuklara, Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Bayram Çolakoğlu ve Kültür Sanat ve Konservatuar Şube Müdürü İsmail Civelek tarafından teşekkür plaketleri verildi.