Muğla'da Eski Garaj Alanına Konut Yapılamayacak

Muğla Belediyesi’nin kat karşılığı konut üretmek istediği eski garaj yeri ile ilgili Mimarlar Odası Muğla Şubesi tarafından açılan dava sonuçlandı.

Muğla'da Eski Garaj Alanına Konut Yapılamayacak
Muğla 1. İdare Mahkemesi, konut üretilmek üzere yapılan ihaleyi iptal etti. Muğla yeni şehirler arası garaja sahip olduktan sonra eski garajın yeri uzun yıllar değerlendirilemedi. Muğla Belediyesi, eski garaj alanına kat karşılığı konut yapma kararı aldı. Ancak karar tepki çekti. Meslek odaları, sivil toplum örgütleri, çevreciler ve siyasi partiler burada ‘meydan ve rekreasyon alanı’ düzenlemesi yapılmasını istedi. Eski Garaj Alanı Halkındır Platformu kuruldu ve inşaatı engellemek için imza kampanyası düzenlendi.

Muğla Belediyesi, tepkilere rağmen söz konusu alanı bodrumunda iki katlı otopark, zemininde iş yerleri ve 4 katında da konut yer alan bir proje hazırlayıp kat karşılığı ihaleye çıkardı. İhaleyi kazanan Metro firması temel çalışmalarına başladı.

Bunun üzerine Mimarlar Odası Muğla Şubesi yürütmenin durdurulması ve ihalenin iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mimarlar Odası adına Muğla Barosu Başkanı Av. Mustafa İlker Gürkan tarafından açılan davada önce yürütmenin durdurulması kararı veren mahkeme şimdi de ihaleyi iptal etti. Muğla 1. İdare Mahkemesi kararında, “Dava dosyasında bulunan imar planlarının incelenmesinden söz konusu taşınmazın imar planında katlı otopark ve işhanı olarak ayrıldığı, bu amaca aykırı şekilde kat karşılığı konut inşaatı da yapılmak üzere uyuşmazlık konusu ihalenin gerçekleştirildiği görülmektedir. Bu durumda imar planında ayrılan amaca aykırı yapıldığı sonucuna ulaşılan dava konusu ihale işleminde kamu yararına ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” denildi.

Eski Garaj Alanı Halkındır Platformu’ndan Makine Mühendisi Ahmet Karaosmanoğlu, yargının Muğlalıların yanında yer aldığını belirterek şunları söyledi: “Belediye karara itiraz edecektir. Buna hakkı var. Ancak gelinen noktada Muğla’nın meydan olabilecek tek alanı rantiyeci bir anlayışla konut alanı üretilmesinden kurtulmuştur. Bizler Muğla Belediyesi’nin daha fazla inat etmeden hem Muğlalılara, hem bilime ve hem de hukuka kulak vermesini bekliyoruz. Bu alan Muğla’nın meydan olabilecek şehir merkezindeki elde kalmış tek alanıdır.”