Mardin'de, ''anayasa, Tecdit ve İstikbal'' Sempozyumu

Mardin'de düzenlenen ''Anayasa, Tecdit ve İstikbal'' sempozyumu sona erdi.

Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından düzenlenen ve oturum başkanlığını Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu'nun yaptığı sempozyumun ''Kürt meselesi, çözümün anayasal zeminini oluşturmak'' konulu oturumunda konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Anayasa uzlaşma komisyonunun bir içtüzük hazırladığını ve bunu kamuoyu ile paylaştığını söyledi.

İçtüzükte tariflenmiş çalışma biçimleri olmadığını savunan Önder, ''Genellikle uzlaşma gerektiren konularda böyle bir mekanizma kullanıla gelmiş. Uzlaşmanın ruhu gereği, bir mutabakat sağlandığında bu uzlaşmanın tarafları bu uzlaşma konusu yasaya komisyonlarda ve genel kurulda bir sabotaj yapmıyorlar, öyle söyleyeyim. Artık Anayasanın değişmez maddesi yok'' dedi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da, bu güne kadar Anayasanın 21 defa değiştirildiğini hatırlatarak, önemli maddelerin değiştirildiğini söyledi.

Kürt meseleleri hariç diğer meselelerde de siyasi partilerin hemfikir görüşlerde bulunduğunu anlatan Ensarioğlu, ''Kürt sorununun çözümü için, Türkiye'de var olan bir çok meselenin çözümü için yeni bir sivil Anayasaya ihtiyaç var. Yeni Anayasa Kürt sorunu kökten çözer mi- Hayır. Sadece çözüm zemini sağlar ve bunun garantörlüğünü yapar. İlk defa Türkiye'de bir Anayasayı halk yapabilir mi- Evet, halk yapmalı ve halktan, tabandan çok ciddi bir baskı var. Parlamentoda bulunan dört siyasi partinin de böyle bir iradesi var'' diye konuştu.