Bakan Eroğlu: Afyon’da Tamamlanan 15 Arsenik Tesisi Test Aşamasında

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar’da 15 arsenik arıtma tesisinin yapımını tamamladıklarını ve bunların test aşamasında olduğunu açıkladı.

Bakan Eroğlu: Afyon’da Tamamlanan 15 Arsenik Tesisi Test Aşamasında
Afyonkarahisar’da kurulan ileri içme suyu arıtma tesisleri ile arsenik probleminin tamamen ortadan kaldırıldığını belirten Eroğlu, "Afyonkarahisarlı vatandaşlarımıza daha kaliteli su temin etmek maksadıyla 15 ilçe ve beldemizde arsenik arıtma tesisini tamamladık. Şu anda test aşamasında. Tesislerin hizmete alınması ile birlikte belediyelerimiz; içme suyunda bulunan arseniği, ‘İnsani Tüketim Amaçlı Sular’ hakkındaki yönetmelikte verilen kriter değerlerin altına indirip vatandaşlarımıza sağlıklı su vermiş olacak.” dedi.

Afyonkarahisar’da bazı ilçelerde arsenik problemi yaşanmasından dolayı arsenik arıtma tesisi kurduklarını ifade eden Eroğlu, kurulan arsenik giderme tesisleri ile arıtılarak menba suyu niteliğine getirilecek olan içme suyunun bundan sonra vatandaşlarımız rahatlıkla kullanabileceklerini anlattı.

Afyonkarahisar’da toplam 21 adet içme suyu tesisini tamamlayarak halkın hizmetine sunduklarını belirten Eroğlu, bu tesisler ile Afyonkarahisar merkez, muhtelif ilçe ve beldelere de yılda toplam 16 milyon 325 bin m3 içme suyu temin edildiğini dile getirdi.

Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar’da bir dönemler su sıkıntısı olduğunu ifade ederek, “Biz de bunun üzerine Düzağaç Akdeğirmen Barajı'nı yaptık. 42 yılda bitecek barajı 2 yılda tamamladık. Bununla birlikte Afyonkarahisar’a İstanbul’daki gibi ileri düzeyde bir içme suyu arıtma tesisi ile menba suyu verdik. Düzağaç Akdeğirmen Barajı ile gerektiğinde 700 bin kişiye içme suyu temin etmiş olacağız. Netice olarak Afyonkarahisar’ın 2040 yılına kadar içme kullanma, sanayi suyu ihtiyacı karşılandı.” diye konuştu.

Afyonkarahisar‘da Bayat, Şuhut, İscehisar, Yaylabağı, Seydiler, Küçükhüyük, Kılıçarslan, Yakasenek, Gebeceler, Erkmen, Sülümenli, Sülün, Salar, İhsaniye, Karacaahmet'te kurulan arsenik arıtma tesislerinin performans testlerinin devam ettiği belirtildi .