İsparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Uçman Açıklaması

Yenişarbademli ilçesinde üreticileri bilgilendirmek amacıyla ''Sulama, Gübreleme, İlaçlama, Bitki Hastalıkları ve Zararlıları'' konulu konferans düzenlendi.

Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Suat Uçman, Yenişarbademli Meslek Yüksekokulu Toplantı Salonu'nda düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Bilinçsiz ve aşırı zirai ilaç kullanmanın, doğal canlı dengesinin bozulması, insanlar ve hayvanlarda doğrudan veya dolaylı zehirlenmeler, hastalık ve zararlıların ilaçlara karşı direnç kazanması gibi olumsuz durumlara neden olduğunu anlatan Uçman, ''Doğal ortamı bozarak geleceğimizi karartmayalım. Bütün zirai ilaçlar tavsiyesine uygun kullanılırsa ilaçtır, tavsiye dışı ve kontrolsüz kullanılırsa zehirdir'' dedi.

Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet Ünsal da yörede yetiştirilen elma ve kiraz türlerinde uygulanması gereken sulama sistemleri ile gübreleme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Artık salma sulamanın kullanılmadığını, aşırı sulamanın ürüne ve toprağa zarar verdiğini anlatan Ünsal, daha verimli ve bilinçli tarım için yeni sulama tekniklerinin uygulanması gerektiğini bildirdi. Üreticilere damlama sulama sistemini tavsiye eden Ünsal, bu sistemle bitkilere ihtiyacı kadar su verilerek, az maliyetle daha fazla ürün elde edilebileceğini söyledi.

Gübreleme sistemleri hakkında da bilgi veren Ünsal, en uygun gübrelemenin, toprak ve yaprak analizlerine göre yapılmasıyla mümkün olacağını kaydetti.

Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem de Ağıllaca mevkisine yapılması planlanan 7 milyon metreküp kapasiteli gölet projesinin ön hazırlıklarının tamamlandığını, ileri ki günlerde ihale sürecinin başlayacağını söyledi.

Göletin hizmete girmesiyle eş zamanlı kapalı devre sulama projesini de hayata geçireceklerini anlatan Erdem, projeyle 28 bin 500 dekar arazinin kapalı devre sulamaya kavuşacağının kaydetti.

Projenin yüzde 80 devlet destekli olarak gerçekleştirileceğini ifade eden Erdem, arazi toplulaştırması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na başvurduklarını belirtti.

Her iki projenin de bölgeye önemli kazanımlar sağlayacağını kaydeden Başkan Erdem, ''Projelerin takipçisiyiz ve en kısa zamanda hayata geçirilmeleri için çalışmalara devam ediyoruz'' dedi.

Konferansta katılımcılara çeşitli tarımsal mücadele yöntemleriyle ilgili kitapçık ve broşürler dağıtıldı .