Guardian: İaea, İrak'taki Kitle İmha Silah Hatasına İran'da Düşmemeli

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) önceki üst düzey çalışanları, kurumun İran’ın nükleer programlarına yönelik yaklaşımında Irak’takine benzer hataya düşebilecekleri yönünde uyarıda bulundu.

Guardian gazetesinin haberinde, nükleer tartışmaların merkezinde yer alan UAEK’nın, İran’daki nükleer silahlar konusunda, “Saddam yönetimindeki Irak’ta olduğu sanılan ancak hala bulunamayan kitle imha silahları” hatasına düşebileceğine dikkat çekiliyor.

Japon diplomat Yukiya Amano’nun 2009 yılında yönetimi devralmasından itibaren Batı'nın nükleer programı nedeniyle İran’a yönelik baskısını arttırdığına işaret edilen haberde, kurum raporlarında İran'ın tutumuna daha çok eleştiri yöneltildiği; İsrail ve ABD’nin de İran’a yönelik askeri tehditlerini sıklaştırdığı vurgulanıyor.

UAEK'nın verdiği raporlar doğrultusunda ABD’nin, Saddam’ın kitle imha silahlarını bahane ederek Irak’a saldırdığı hatırlatılan haberde, “UAEK’nın önceki üst düzey yetkilileri, kurumun İran konusunda çok ileriye gittiği uyarısında bulunuyor.” ifadelerine yer veriliyor.

Gazete, Irak işgali sırasında UAEK’nın operasyon takımında silah uzmanı olarak çalışan Robert Kelley’nin, “Batı, İran’ın nükleer silahlarını değerlendirmede Irak’ta olduğu varsayılan kitle imha silahlarında düştüğü aynı endişe verici hatalara düşüyor.” sözlerine yer veriyor.

Robert Kelley ayrıca, kurum içinde rapor ve değerlendirmeleri küçük bir grubun yaptığına ve bunların yeterince denetlenmediğine dikkat çekerek, “Yukiya Amano, Dick Cheney tuzağına düşüyor. Daha sonradan öğrendik ki savaşa gidilen 2002-03 yıllarında meslektaş denetimi çok önemli ve analizler küçük bir gruba bırakılmamalı.

Amano da Cheney gibi küçük bir gruba bel bağlıyor ve bu görüşler denetlenmiyor." şeklinde açıklamada bulunuyor.UAEK’nın eski başkanlarından Hans Blix de gazeteye yaptığı açıklamada, “İstihbarat ile kanıt arasında bir ayrım vardır. Sorumluluk sahibi bir kurumsanız eğer, doğrulanmamış istihbarata dayalı sonuçlar çıkarmıyor olmanız gerekir." şeklinde yorumda bulunuyor .