Alman Cumhurbaşkanını Seçecek Bin 240 Delegenin Sadece 28'i Göçmen

Almanya'da Federal Seçici Kurul (Bundesversammlung) yarın yeni cumhurbaşkanını seçecek.

İki Almanya'nın birleşmesinden 22 yıl sonra Doğu Alman başbakandan sonra cumhurbaşkanı da Doğu Almanyalı olacak. Göçün üzerinden 50 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen, cumhurbaşkanını seçecek kurulda göçmen oranı ise çok düşük. Toplam bin 240 delege arasında 17'si Türk olmak üzere sadece 28 göçmen bulunuyor. Toplumda göçmen oranı yüzde 19,6 iken seçici kurulu oluşturan delegeler arasında bu oran yüzde 2,2.

Almanya'da yarın Federal Meclis'te aralarından 16 milyon göçmenin de bulunduğu 80 milyon adına bin 240 delege 11. cumhurbaşkanını seçecek. Beş partinin ortak adayı Protestan Papaz Joachim Gauck'a karşı Sol Parti'nin Yahudi asıllı adayı Beate Klarsfeld'in yarışacağı seçimde 29 göçmen delege de oy kullanacak. Sosyolog Ercan Karakoyun 22 yıl gibi az bir zaman diliminde devletin zirvesindeki iki ismin Doğu Alman olmasını şu şekilde değerlendirdi: “Doğu Almanlar iki Almanya'nın birleşmesinden sonra hem maddi hem de manevi destek gördü. Doğu Almanya için göçmenlerin de ödediği dayanışma vergisine benzer bir mali kaynak göçmenler için söz konusu olmadı. Alman siyasi ve bürokratik yapısı kültürel ve dini farklılığa açık değil. Doğu Almanlara yapılan maddi ve manevi desteğe benzer bir destek göçmenlere yapılsaydı bugün durum çok farklı olurdu. Bin 240 delege arasında göçmenlerin çok az olması bunu gösteriyor.”

Almanya için en önemli meydan okumanın bu dini ve kültürel çeşitliliği bir zenginlik olarak görmek olduğunu belirten Karakoyun, “Protestan bir papaz olan Gauck Almanya'da dini kimliği çok belirgin olan belki de ilk cumhurbaşkanı olacak. Daha önce Thilo Sarrazinle ilgili açıklamalarından dolayı pişmanlık duyduğunu açıklamıştı. Görevinden dinler arası diyalogu ön çıkararak bu konudaki samimiyetini ortaya koyabilir. Bunu yaparsa Almanya'nın iki kutup ucu birbiri ile çatıştıran İslam politikalarına da yeni bir açılım getirmiş olur. ' dedi.


Berlin İşadamları Derneği BAREX Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Gündüz ise Gauck'un Türkiye ve göç konusunda Wulff'un mirasına sahip çıkmasını beklediklerini söyleyerek, “Gauck 73 yaşında, ancak henüz Türkiye'ye gitmemiş. İlk resmi gezilerinden birini Türkiye'ye yaparsa iyi olur. Buna ek olarak göçmenler Almanya'da hep sorun endeksli tartışılıyor. Göçmen iş adamlarını toplantılarına katılarak veya göçmen iş adamlarını köşke davet ederek bu algıyı değiştirebilir.” dedi. Türkiye Almanya ilişkilerinin ekonomik boyutun çok iyi olduğunu belirten Gündüz, “Siyasi ilişkileri için aynı şeyi söylemek ne yazı ki mümkün değil. Gauck'un Gül'le iyi ilişki kurarak siyasi normalleşmeye de katkı sağlamasını umuyorum.” ifadelerini kullandı.

MEVLÜDE GENÇ VE GAMZE KUBAŞIK DA OY KULLANACAK
Oy kullanacak delegeler arasında en çok dikkati 1993 yılında aşırı sağcıların Solingen'de evini kundakladığı olayda 5 yakınını kaybeden Mevlüde Genç ile; babası aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) tarafından öldürülen Gamze Kubaşık çekiyor. Mevlüde Genç, Hıristiyan Demokratlar tarafından delege gösterilirken, Kubaşık Yeşiller Partisinin delegesi olarak mecliste oy kullanacak.

TOPLAM 28 GÖÇMEN DELEGE VAR
Cumhurbaşkanlığı seçiminde federal meclis üyesi 620 delege dışında aynı sayıda partilerin belirlediği isimler delege olarak oy kullanacak. Yeni cumhurbaşkanını seçecek olan bin 240 delege arasında toplam 28 göçmen bulunacak. Bu sayının 17'sini Türk kökenli delegeler oluşturuyor. Türk kökenli delege arasında beş Federal milletvekili bulunuyor: Memet Kılıç, Ekin Deligöz, Aydan Özoğuz, Serkan Tören, Sevim Dağdelen, Muhterem Aras, Cem Özdemir, Bilkay Öney, Emine Demirbüken-Wegner, Hakan Taş, Aygül Özkan, Hüseyin Avgan, İbrahim Yetim, Gamze Kubasik, Mevlüde Genç, Gülistan Yüksel. Diğer göçme asılların isimleri ise şu şekilde: Niema Movassat , Richard Pitterle, Raju Sharma, Raed Saleh, Dr. Zahra Mohammadzadeh, Tarek Al-Wazir, Ismail Abdi, Mostofizadeh Mehrdad, Corrado Di Benedetto, Dr. Dieter Salomon, Prof. Dr. Katajun Amirpur.

Seçici Kurulu'un (Bundesversammlung) tek anayasal görevi var: Cumhurbaşkanı seçmek. Yarın cumhurbaşkanını seçecek olan bin 240 üyeli Federal Seçiciler Kurulu, Alman Meclis üyeleri ile 16 eyalet tarafından belirlenen delegelerden oluşuyor.

Federal Seçici Kurul (Bundesversammlung), Federal Meclis'in (Bundestag) 620 üyesiyle Federal Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) tarafından belirlenecek 620 kişiden oluşacak. Federal Almanya tarihinde 15'inci kez toplanacak Federal Seçici Kurul, Federal Meclis'te 11'inci cumhurbaşkanını seçecek. Toplam bin 240 kişiden oluşacak Federal Seçici Kurul'a her eyaletin, nüfus sayısınca üye belirliyor.