SGK'nın Tarım Tevkifat Oranını Yükseltmesine Tepki

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), tarım tevkifat oranını yüzde 1'den yüzde 5'e çıkarması Mersin'de tepkilere neden oldu.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, kayıtdışı ticareti patlatacağı uyarısında bulunurken, CHP Mersin İl Başkanı Yılmaz Şanlı ise uygulama ile Mersin çiftçisinin cezalandırıldığını öne sürdü.

SGK Genel Müdürlüğü'nün, 6 Mart 2012 tarihinde Mersin SGK İl Müdürlüğü'ne bir eposta ile tarım tevkifat oranının yüzde 1'den yüzde 5'e çıkarıldığını bildirmesinin ardından, çeşitli kesimlerden tepkiler geldi. Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, bu uygulamanın üretici ve tüccarlarda tedirginlik yarattığını belirtti. Üreticinin, tüccara sattığı ürün bedelinin yüzde 5 gibi fahiş bir oranının SGK tarafından üreticilerin muhtemel prim borçlarına mahsuben alınmak istenmesinintarımsal ürün ticareti üzerinde son derece olumsuz etkileri olacağını savunan Özdemir, 'Umarız yetkililer bu yanlış uygulamaya bir an önce son verirler ' dedi.

Tarımsal ürünlerin alım-satımında zirai stopaj vergisinin yüzde 2, KDV oranının genellikle yüzde 1 olduğunu ifade eden Özdemir, buna karşın SGK prim kesintisinin yüzde 5 olarak belirlenmesine anlam veremediklerini kaydetti. Tarım gibi hassas bir sektörde SGK kesintilerine yüzde 400 oranında zam yapılmasını 'korkunç' olarak niteleyen Özdemir, bunun kayıt dışı ticareti artırmaktan başka bir işe yaramayacağını öne sürdü.

SGK tarafından yapılmak istenen bu uygulamanın duyulmaya başlanmasıyla birlikte hemüretici hem de tüccarlar arasında büyük bir tedirginlik oluştuğunu dile getiren Özdemir, 'Bu uygulamaya devam edilmesi halinde, üreticiler ile tüccarlar arasında sıkıntılar yaşanacak, kayıt dışı ticaret patlayacak, tarımsal ürün fiyatları otomatik olarak yüzde 5 oranında yükselecek, bundan dolayı da enflasyon canavarı tekrar harekete geçecek, tarımsal ürün fiyatlarının artması nedeniyle ihracat da olumsuz etkilenecek ' ifadelerini kullandı.

Mersin'in bu uygulamadan büyük zarar göreceğine dikkati çeken Özdemir, Mersin Ticaret Borsası olarak, bu yanlış uygulamaya son verilmesi için ilgililer nezdinde gerekli girişimleri başlattıklarını bildirdi.

'UYGULAMAYLA MERSİN ÇİFTÇİSİ CEZALANDIRILIYOR '

Tarım tevkifat oranının yüzde 5'e yükseltilmesine bir tepki de CHP Mersin İl Başkanı Yılmaz Şanlı'dan geldi. CHP Akdeniz İlçe Başkanlığı'nda açıklama yapan bu uygulama ile Mersin çiftçisinin cezalandırıldığını öne süren Şanlı, 'Bu uygulama ile dünyanın en pahalı mazotunu kullanan, yüksek girdi maliyetleri ile boğuşan, bazen ürününü satamayan, bazen zararına satan çiftçilerimizin ürün satışı üzerinden yüzde 1 olan tevkifatı yüzde 5 çıkaran yetkilileri kınıyoruz ' diye konuştu.

Bu düzenlemenin yasal olup olmadığının da tartışmalı olduğunu savunan Şanlı, şunları söyledi:

'Yaptığımız araştırmada bu karar ile ilgili herhangi bir tebliğ ya da yönetmelik yayınlanmadığı gibi, uygulama şimdilik Mersin'de başlamıştır. Tüm illerimizde aynı uygulamanın yapılıp yapılmayacağı da bilinmemektedir. Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü yetkililerine de sesleniyorum bu karar yanlıştır. Yanlış kararınızı düzeltiniz. '

Mersinli çiftçileri de uyaran Şanlı, en kısa sürede Sosyal Güvenlik Kurumlarına giderek sigortalılıkları yaptırarak muafiyet belgesi almalarını isteyerek, 'Bu belge ile satacağınız ürünlerin bedellerinden tevkifat yapılmasına izin vermeyiniz ' dedi.
Kaynak: İHA