Yerli Patates Tohumluğu Üretiminde Kamu ve Özel Sektör İşbirliği Yapacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Doğa Tohumculuk, patates tohumu üretimi konusunda işbirliğine gidiyor.

Projeyle, kaliteli patates tohumu üretilmesi ve ilerleyen yıllarda ise ihracatının yapılması hedefleniyor.

Projenin hayata geçirilmesi için Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Halis Bilden ile Doğa Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Karahan arasında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) 'nde bir protokol imzalandı. Protokol imza töreninde konuşan TİGEM Genel Müdürü Halis Bilden, Türkiye 'nin en önemli patates tohumu üreten kuruluşu Doğa Tohumculuk ile çok önemli bir işbirliği yapacaklarını söyledi.

Doku kültüründen tohum üreten Doğa Tohumculuk'un Nevşehir 'deki tesislerini iki ay önce gezdiğini ve çok gururlandığını ifade eden TİGEM Genel Müdürü Bilden, “Doğa Tohumculuk ile Sivas 'taki Ulaş ve Konya 'daki Gözlü işletmelerinde patates tohumu üretimi konusunda işbirliği yapacağız. Sivas ve Konya 'daki işletmelerimizde yaptığımız denemelerden olumlu sonuçlar geliyor. Projeye her türlü alt yapı desteğini vereceğiz ve ülkemizin ihtiyacı olan patates tohumunu beraber üreteceğiz. Türkiye, patates tohumu üretimi konusunda önemli bir noktaya gelecek.” dedi.

Doğa Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Karahan da “Projeyle birlikte 2014 yılından itibaren Türkiye 'nin ihtiyacı olan patates tohumunun yüzde 90 'nı yurt içinden karşılanacak. İlerleyen yıllarda ise ihracata bile başlayabiliriz. Etrafımızda 1,5-2 milyar dolarlık büyük bir pazar var. Gelecek hepimiz için iyi olacak. Bu konuda bize desteklerini esirgemeyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker 'e ve genel müdürlerimize teşekkür ediyorum.” diye konuştu. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak ise genel müdürlük olarak projeye araştırma geliştirme desteği verdiklerini, projenin başarılı olacağına inandığını söyledi.

Proje kapsamında, 2012 ve 2013 yıllarında Sivas 'taki Ulaş Tarım İşletmesi'nde 6 bin dekar alanda, Konya 'daki Gözlü Tarım İşletmesi'nde ise bin 500 dekar alanda tohum üretim çalışmaları yapılacak. Elde edilecek genç ve kaliteli tohumlar, 2014 yılı itibariyle piyasaya sürülecek. Daha sonraki yıllarda ise patates tohumluğu ihracatının yapılması planlanıyor.