Yazar Buket Uzuner: Kadınsız Edebiyat Olmaz

Yazar Buket Uzuner, New York’taki bir toplantıda yaptığı konuşmada, edebiyatın kadınsız olamayacağını söyledi.

New York 'ta Türk Evi 'nde Amerika Türk Kadınlar Birliği tarafından 'Kadınlar Günü ' adıyla organize edilen etkinliğe katılan Uzuner, kadınsız sosyal hayatın ve sanatın olamayacağını söyledi. Yurt dışında katıldığı etkinliklerle ilgili anısını anlatan yazar Uzuner, özellikle edebiyat dışından siyasi sorularla karşılaşmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Finlandiya 'da katıldığı bir programda ilk defa Türk edebiyatı ile ilgili soru aldığını ifade eden Uzuner, “Edebiyat ile ilgili ilk soruyu duyduğumda çok duygulanmıştım. Çünkü dünyanın neresine giderseniz gidin bir edebiyatçıya edebiyat ile ilgili asla soru sorulmaz. Siyasi konular sorulur, azınlıklar sorulur, Kürt meselesi sorulur, cunta varsa cunta sorulur. Sanki bir diplomat olarak orda bulunuyorsunuz. Asıl sorun Türk Edebiyatı diye bir şey yok. Birkaç tane yazarın kişisel girişimi ile edebiyat olmaz. Bunun için ciddi bir organizasyonun olması lazım.” dedi.

Son yıllarda artık Türkiye ile ilgili 'Günde 5 kadın öldürüldüğü bir ülkede kadın yazar olmak nasıl bir şey ' soruları ile karşılaştığını belirten Uzuner, “Neden böyle oluyor. Çünkü kadınlar artık kendi hayatlarını kurmak istiyorlar, ayrılmak istiyorlar. Bu ayrılık konusunda büyük bir sorun var. Kültürel büyük bir çalkantı yaşanıyor aslında. Bana göre Türkiye 'de en büyük sorun kadın-erkek sorunudur. Bu sorun çözülmeden hiçbir sorunun çözülemeyeceğini düşünüyorum. Dünyada hala kadın erkek olarak ayrılmış bir vaziyette. Bu durumda kadınlar açısından çok olumlu bir bakış açısı değil.” diye konuştu.

Programa sonradan katılan Birleşmiş Milletler Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, kadın günü dolayısıyla bütün kadınları tebrik etti ve onlarla her zaman gurur duyduğunu söyledi.

Kadınlar Birliği Başkanı Şermin Özçilingir bütün katılımcılara teşekkür etti.
Katılımcılara yemek ikram edilirken, sanatçı Ahu Güral'ın flütte kısa bir müzik ziyafeti ile program sona erdi.