Muhalefet, İçtüzükte Söz Hakkı Maddesinin Kalmasını İstiyor

CHP ve BDP, Meclis içtüzük değişikliğinde muhalefete söz hakkı tanıyan maddenin eski halinde kalmasını istiyor.

  CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, TBMM İçtüzüğü`nde değişiklik öngören teklife ilişkin yapılan toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM içtüzük değişikliğine ilişkin uzlaşma arayışlarını değerlendirirken, ``Uzlaşma, `muhalefetin söz hakkını kısalım ama kısarken biraz daha gevşetelim, biraz daha az kısalım` demek değildir.`` dedi. Hamzaçebi, ``Biz, İçtüzük değişiklik teklifine esas rengini veren ve muhalefetin söz hakkını kısıtlayan maddeler konusunda mevcut içtüzük düzenlemesinin aynen kalması gerektiği yönündeki görüşümüzü açık bir şekilde ifade ettik. AK Parti grup başkanvekilleri bizim görüşümüzü not ettiler. Değerlendirecekler.`` diye konuştu.

Bu değerlendirme sonucuna göre, tekrar bir araya gelinebileceğini veya yeni bir toplantı olmayacağını belirten Hamzaçebi, ``Onlardan gelecek olan habere veya açıklamaya göre hareket edeceğiz.`` dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da teklifin 19. maddesine ilişkin TBMM Başkanı Çiçek`in ve AK Parti`nin önerilerinin sınırlama getirdiğini söyledi. Kaplan, ``Sınırlamanın dakika pazarlığını etik bulmadık. Milletin iradesinin pazarlığını yapmayı etik bulmadık.`` diye konuştu.

Kaplan, tekliften, konuşma süreleriyle ilgili 19. maddenin çıkarılması durumunda görüşmelerin devam edebileceğini belirterek, 'Ancak bu konuda teklif sahipleri tarafından bir adım atılmadığı için biz de çalışmamızı sonlandırdık. `Muhalefetsiniz, sesinizi kısacağız, gelin bunların pazarlığını yapalım` Böyle bir şey olmaz ama iyi niyetliyiz. Uzlaşmanın tek bir yolu vardır. Getirdikleri teklifin 19. maddesini geri çeksinler. Elbette uzlaşmayla bitmesini isterdik ama `19. maddeyi dondurun buzdolabına koyun` dedik, anlatamadık. Bundan sonrasını teklif sahipleri düşünsün. 'şeklinde konuştu.