Barzani'den Bdp Heyetine Barış ve Diyalog Tavsiyesi

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığındaki heyeti kabulünde, diyalog tavsiyesinde bulundu.

Edinilen bilgiye göre Barzani, BDP heyetine sorunların çözümünde kendilerine her zaman barış ve diyalog yolunu tutmalarını tavsiye etti.

İran'ın kuzeybatısında 1946 yılında kurulan ve yalnızca bir yıl kadar yaşayabilen Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılan BDP ve Demokratik toplum Kongresi heyeti Mesud Barzani ile bir araya geldi.

Erbil 'deki 'Beyaz Köşkte ' gerçekleşen görüşmeye, BDP Genel Başkanı Selehattin Demirtaş, DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, BDP Milletvekilleri Leyla Zana, Sırrı Sakık, Nazmi Gür katıldı.

Basına kapalı görüşmede siyasal gelişmeler ve bölgesel sorunların ele alındığı belirtildi. Görüşmede Mesud Barzani, BDP heyetine 'diyalog kapıları kapalı olsa bile diyalog arayışlarını sürdürmelerini ' tavsiye etti.

Barzani, BDP heyetine 'kardeş kanının daha fazla akmaması için kendi üzerine düşen görevi yapmaya hazır olduğunu ' yeniledi. Silah çağının geride kaldığına dikkat çeken Barzani, 'Kürt sorunun çözüm yolunun diyalog ve barışçıl yöntemlerden geçtiğine inanıyorum. ' dediği öğrenildi.

Şiddeten uzak durulması gerektiğini kaydeden Barzani, Kürtler haklarını ararken silah yerine barış, diyalog ve siyaset yolunu kullanılmasını istedi.

KÜRT KONFERANSI İÇİN TAKVİM İSTEDİLER
BDP heyetinin, Kuzey Irak'ta 'Ulusal Kürt Konferansı ' adıyla yapılması planlanan toplantı için bir takvim belirlenmesini istediği öğrenildi. Barzani 'nin ise konferansın daha iyi ve sağlıklı yapılması için bir hazırlık komisyon kurulacağını ve bu komisyonun çalışmalarına göre bu yıl içerisinde uygun bir tarih belirleneceğinin ifade ettiği belirtildi.

Ayrıca görüşmede güncel siyasi gelişmeler, Ortadoğu'daki son durum, Kürt sorununda ve Suriye 'de yaşanan gelişmelerin de ele alındığı kaydedildi.

Geçtiğimiz haftalarda Erbil 'de düzenlenen Suriyeli muhalif Kürtlerin konferansında konuşan Mesud Barzani, 'Ulusal Kürt Konferansı 'nın bu yıl yapılacağını açıklamıştı. Geçtiğimiz yıl yapılması planlana söz konusu toplantı siyasi şartlar gerekçe gösterilerek süresiz ertelenmişti. DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, geçtiğimiz Kasım ayında konferansın yapılması için Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Süleymaniye'de görüşmüştü.

Öte yandan BDP heyeti, terör örgütü PKK tarafından kullanıldığı öne sürülen Mahmur Kampı'nı da ziyaret etti.