Berdimuhamedov'un İkinci Dönemdeki İlk İcraatı: Mahkumlara Genel Af

Yemin ederek dün resmen devlet başkanlığı koltuğuna ikinci dönem için oturan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un ilk icraatı, mahkumları af etmek oldu.

Türkmen Ajansı 'nın haberine göre, Berdimuhamedov mahkumlara genel affı öngören yasayı imzaladı. Berdimuhamedov 'un 19 Şubat 'ta kutlanacak Bayrak Bayramı dolaysıyla imzaladığı af kapsamında binlerce tutuklunun serbest kalması bekleniyor. Bugüne kadar toplam 20 bin tutukluyu özgürlüğüne kavuşturan Türkmen liderin, imzaladığı yeni yasadan ne kadar mahkumun faydalanacağı henüz bilinmiyor.

Türkmenistan 'da mahkumlara af, ilk olarak 1999 yılında merhum Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı döneminde başlamıştı. Selefi Berdimuhamedov 'un döneminde ise genel af milli bayramlarda da uygulanmaya koyuldu. 2007 yılında göreve gelen Berdimuhamedov, bugüne kadar 20 binden fazla mahkûmu serbest bıraktı.

Berdimuhamedov, en son 10 Aralık 2011 tarihinde Tarafsızlık Bayramı dolaysıyla imzaladığı af kararnamesiyle 754 mahkumu özgürlüğüne kavuşturmuştu. 2011 yılında ülkede üç af kararı çıkartan Gurbanguli Berdimuhamedov, toplam 6 bin 154 kişi serbest bıraktı.