Yıkılan Alacahan Aslına Uygun Olarak Restore Edilecek

Trabzon Valisi Dr.Recep Kızılcık, restorasyon aşamasında yıkılan tarihi Alacahan'ın aslına uygun restore edileceğini söyledi.

Yıkılan Alacahan Aslına Uygun Olarak Restore Edilecek
Dr. Recep Kızılcık, restorasyon için ihalesi gerçekleştirilen ve yer teslimi yapılan, ancak dün bazı bölümleri çöken Alacahan ile ilgili yaptığı açıklamada, şehrin 'han ' kültürü ve hayat geleneğinin ayakta kalan tek örneği olan eserin aslına uygun şekilde restore edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Başta Alacahan olmak üzere diğer özel konumdaki binaların da İl Özel İdaresi'nce kamulaştırılıp kamulaştırıp restorasyonlarının yapılacağını ifade eden Kızılcık, “Trabzon Osmanlı yurdu olduğundan bu yana tarihi İpekyolu üzerinde olması nedeni ile hanları ile de ünlü bir şehirdir. Ne yazık ki şehir merkezindeki bu kültürel miraslar zamanla yıkılmış, yok olmuştur. Günümüze sadece Alacahan gibi birkaç bina gelebilmiştir. Han kültürünün ve mirasının yaşatılması için Alacahan'ın kurtarılması, aslına uygun restore edilmesi ve tarih mirası olarak gelecek nesillere aktarılması amacı ile gerekli tüm özveriler gösterilerek hem kamulaştırılmasında hem de restore edilmesinde önemli bir bütçe imkânı oluşturulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Bu tür restorasyon ihalelerinin özellik arz eden işler olduğunu kaydeden Kızılcık, “Alacahan'nın restorasyon ihalesi yer tesliminden sonra yüklenici firma işe başlamak üzereyken, ilimizdeki ağır kış şartları gecikmeye mahal vermiş bu gecikme anında da talihsiz çökme olayı yaşanmıştır.” dedi.

Bugün itibaren çalışmalara başlandığını anlatan Vali Kızılcık, şunları kaydetti: “Alacahan ve çevresinin yerleşim durumu restorasyon çalışmalarını da zorlaştırıyor. Buna rağmen büyük bir titizlikle restore çalışmalarına devam edilecek ve çöke kısımda hanın tarihi dokusuna uygun taşlar ayıklanarak korumaya alınacak.”