Petkim İle Hollandalı Apm Terminals'ten Güç Birliği

Petkim Limanı'nda 1,5 milyon TEU kapasite ile konteyner terminali operasyonlarını başlatacak yatırım için ilk imzalar atıldı.

Petkim İle Hollandalı Apm Terminals'ten Güç Birliği
Petkim'in yüzde 100 hissedarı olduğu Petlim, Hollandalı APM Terminals ile İzmir Aliağa 'da kurulacak konteyner limanının işletilmesi adına nihai anlaşma için ön anlaşma yaptı.

Şirketler Petkim Konteyner Limanı'nın APM tarafından idare edilmesi, bu anlamda uzun vadeli bir anlaşma yapılmasına karar verdi.

Ön anlaşmayı Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev, Petkim ve Petlim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, APM Terminals Avrupa Başkanı Martin Paulsen ile Avrupa Liman Yatırımları Direktörü John Trenchard imzaladı.

Konteyner limanı yatırımının 2014'te tamamlanması öngörülüyor. APM Terminals'in idare edeceği limanın kapasitesi İzmir Alsancak Limanı'ndan yüzde 50 daha fazla olacak. Senelik 1,5 milyon TEU kapasiteli konteyner limanında 53 hektar ikmal yardım alanı bulunacak. Projede APM 28 sene süreyle işletmeci olarak yer alacak.

İmza töreninde söz alan SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, APM Terminals ile varılan anlaşmanın üretim ve yatırımları adına önemli olduğunu vurguladı. Petkim Limanı'ndan tüm tarafların kar edeceğini anlatan Abdullayev, buranın 1,5 milyar konteyner kapasitesi olacağını bildirdi.

APM Terminals Avrupa Başkanı Martin Paulsen ise 'Türkiye, Avrupa'nın ilerleyen, büyüyen ekonomilerinden biri. Gelinen aşamada ülkede ihracat ve konteyner limanları adına ortalama yüzde 15 bir artış gördük. Burada mühim olan talebi karşılamak ve ona uygun liman kapasitesini oluşturmaktır. Biz, onun için gerekeni yapıyoruz. ' dedi.

Paulsen, SOCAR ve APM Terminals'in ortak faaliyetler yürütüp dünyada önemli projeleri hayata geçireceğini sözlerine ekledi.
APM Avrupa Direktörü John Trenchard, anlaşmanın duyduğu memnuniyeti dile getirirken, güç birliğinin artarak devam edeceğini aktardı.

Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz da 'SOCAR olarak Petkim'i satın aldığımızda burayı önemli bir yatırım adası haline getirmeyi öngörüyorduk. Bu bağlamda güçlü, önemli merhaleler kat ettik. Yatırımlarımız 9 milyar doları aştı. Böylece SOCAR olarak Azerbaycan olarak Türkiye tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı olduk. ' ifadelerini kullandı.
Petkim Limanı'nı Türkiye'nin en büyük entegre yatırım alanı haline getireceklerini anlatan Yavuz, bu bağlamda APM Terminals ile yaptıkları anlaşmanın büyük önem taşıdığını belirtti.

Konteyner limanı ile İzmir ve Aliağa 'nın uluslararası piyasalarla yekvücut olacağını kaydetti.