Balta: Yıkılan Binalarda Müteahhitler Kadar Ruhsat Veren Belediyerler De Suçlu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı Muhammet Balta, kentsel dönüşüm projeleriyle şehrin estetik dokusunu koruyarak binaları depreme dayanıklı hale getirdiklerini söyledi.

Balta: Yıkılan Binalarda Müteahhitler Kadar Ruhsat Veren Belediyerler De Suçlu
Türkiye'nin deprem kuşağında bir ülke olduğunu ve depreme karşı binaların güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Balta, bundan yıkılan binalarda, binaları yaptıran müteahhitler kadar ruhsat veren yerel yönetimlerin de suçlu olacağını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Antalya'nın Manavgat ilçesi Kızılağaç Turizm Bölgesi(KTB)'ndeki toplantısına katılan Bakan Yardımcısı Balta, Manavgat Kaymakamlığı'nı ziyaret etti. Balta, Manavgat Kaymakamlığı'na Okullar Hayat Oluyor Projesi kapsamında gelen Belediye Başkanlarına konuşma yaptı. Van depreminin, Türkiye'de binaların sağlamlığı ve depreme dayanıklılığı konusunda bir uyarı niteliğinde olduğunu belirten Balta, günün teknolojiyle bazı binaların yıkılmadan da güçlendirilebileceğini kaydetti.

Balta, ' Ülkemizde çok yakın bir zamanda Van depremi acısını yaşadık. Acı kayıplarımız oldu. Hepimiz milletçe çok üzüldük. Binalar yıkıldığında binaları yapan müteahhitleri suçladık. Bir düşünün bir ilde belediye 18 katlı bina yapım ruhsatı vermiş. Allah muhafaza o binada yangın çıktığında feryat ediyoruz. Belediye 6 katlı bina yapılması gereken yere 18 katlı bina yapım ruhsatı vermiş. Yangın çıktığında itfaiye hortumu 6'ncı katın üstüne çıkmıyor. Canımız yanınca ve yakınımızı feryat ediyoruz. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Binayı yaptıran müteahhitler kadar o binaya ruhsatı veren yerel yönetimlerde suçlu. Mühendislik hizmeti almadan yapılan her yapı risk oluşturur. ' diye konuştu.

' BÜTÜN ÇALIŞMALARI TÜRKİYE 2023 VİZYONU'NA GÖRE YAPTIK '
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndaki bütün çalışmaları Türkiye 2023 Vizyonu'na göre yaptıklarını belirten Balta, bunda birinci önceliğinin doğa, çevre, sulak alanların korunması, temiz çevre ve su kirliliğini önlemek olduğunu kaydetti.

Çevre temizliği hususunda Manavgat Çevre Koruma Turizm Altyapı Tesisleri Yapma ve İşletme Birlik Başkanlığı(MATAB)'nın 78 köyünde çöp toplamasının ören bir çalışma olduğunu belirten Balta, bakanlık olarak şehirlerin yanı sıra kırsal alan ve köylerde de estetik dokunun korunmasına özel önem verdiklerini kaydetti. Geçmiş yıllarda köylerde yol ve içme suyu hizmetlerinin verildiğine dikkat çeken Balta, son 10 yıl içinde ise köylerde de çevre düzenlemesi, meydan düzenlemesi ve kanalizasyon çalışmasının yapıldığını söyledi. Balta, şunları söyledi: ' Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Köylü Milletin Efendisidir' sözü ile köylümüze gerçek değeri vermiştir. Gerçekten de köylü milletin efendisidir. Köylerimize yaptığımız yatırımları da bu bilinçle yapıyoruz. Yaptığımız yatırımlarda köylülerimizin fikir, düşünce ve görüşlerini alıyoruz. Çalışmalarımızı ona göre yapıyoruz. Milletin efendisi her zaman baş tacımız olacak. Hep hizmetinde olacağız. '

' YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARDA HİÇ BİR ZAMAN PARTİ AYRIMI YAPMADIK '
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak hizmet vermede hiç bir zaman partili ayrımı yapmadıklarını kaydeden Balta, CHP'li Kızılot ve Oymapınar Belediye Başkanları Mustafa Keçer ve Tevfik Güven'e hitaben 'Yapılacak, hizmetlerde her zaman yanınızdayım. Çevreyi koruma adına yapılacak olan her hizmette yanınızdayım. Yaptığımız çalışmalarda hiç bir zaman AK Parti, CHP, MHP, DSP, Saadet ve Büyük Birlik Partisi(BBP) belediyesi ayrımı yapmadık. Yapmayacağız da. Bu bize Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı. Talimatını da her zaman yerine getireceğiz. ' dedi.

Ilıca Belediye Başkanı Rafet Ünal'la sohbet ederken sigara içtiğini öğrenen Bakan Yardımcısı Balta, başkanım sağlıklı yaşam ve sizin sağlığınız için sigarayı bırakmanızı rica ediyorum, 'Başkanımız cebinizde sigara paketini görse idi bir daha içmeme sözüyle paketi hemen alırdı' sözünü söyledi. Balta, İlçe Kaymakamlığı çıkışında belediye başkanları ve okul müdürleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.