Aşkabat, Bdt Liderler Zirvesi'ne Ev Sahipliği Yapıyor

Türkmenistan, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Devlet Başkanları Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un ev sahipliğinde yapılacak zirveye, Rusya, Ukrayna, Belarus, Moldova, Ermenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan’dan temsilciler katılıyor. Başkent Aşkabat’taki Ruhiyet Köşkü’nde yapılacak toplantıda liderler, örgüt kapsamında çok taraflı işbirliğini kapsayan 20 konuda görüş alış-verişinde bulunacak. Türkmenistan’ın teklifiyle BDT ülkeleri arasındaki çok taraflı işbirliğinin gelecekte de geliştirilmesine yönelik deklarasyonun kabul edilmesi bekleniyor. Zirvede ülkelerin ilgi alanına giren uluslararası ve bölgesel konuların görüşüleceği, terör ve diğer tehditlere karşı mücadele konularının değerlendirileceği belirtiliyor.
Liderler zirvesinde ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin öne çıkması bekleniyor. 2011 yılında BDT ülkeleri arasındaki dış ticaret hacmi 281 milyar dolar seviyesine ulaştı. Sözkonusu rakam, 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 36 oranında arttı. 2012 yılının Ocak-Haziran aylarında ticaret hacmi 135,9 milyar dolar seviyesini buldu. BDT devlet başkanları serbest ticaret bölgesinin oluşturulmasına yönelik konuyu da görüşecek. Ekim 2011 yılında bu konuda bazı ülkeler tarafından anlaşma imzalandı. Anlaşma, Rusya, Belarus, Ukrayna ve Ermenistan tarafından yürürlüğe girdi. Kazakistan ile Moldova’nın da 8-9 Aralık’ta anlaşmayı onaylaması beklenirken, Kırgızistan ile Tacikistan’ın da en kısa zamanda anlaşmayı kabul etmesi öngörülüyor.
BDT Aşkabat Zirvesi’nde örgüte üye ülkeler arasında döviz piyasası alanında işbirliği anlaşmasının imzalanması hedefleniyor. Bu anlaşma çerçevesinde ülkeler dış ticarette ve maliye hizmetlerinde kendi para birimlerini kullanabilecekler.
Zirvede, örgüt çerçevesinde 2013 yılının Çevre Yılı ilan edilmesi ve BDT kültür başkentlerinin seçilmesi bekleniyor. Azerbaycan’ın Gebele, Ermenistan’ın Gyumri ve Belarus’un Mogilev kentleri kültür başkentliğine aday .