Mahmut Esat Bozkurt'un Adının Yeniden Bir Caddeye Verilmesi İstendi

Selçuk Ülkü Ocağı Başkanı Memiş Esener, Cumhuriyet'in başlangıç dönemi bakanlarından Mahmut Esat Bozkurt'un Kuşadası ve Selçuk bölgesinde Kuvayi Milliye Hareketi'nin liderliğini yaptığını ifade ederek, “Selçuk’ta Kuvayi Milliye Reisi Mahmut Esat Bozkurt’a biran önce iadeyi itibar verilmeli” dedi.

Mahmut Esat Bozkurt'un Adının Yeniden Bir Caddeye Verilmesi İstendi
Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşı Mahmut Esat Bozkurtun sadece Cumhuriyetin kuruluşundan önce, Kurtuluş Savaşı ve sonrasında önemli hizmetler verdiğini belirten Esener, açıklamasına şöyle devam etti: “Avrupa'da eğitimini yarıda kesip bir geminin ambarında Türkiye'ye gelen Mahmut Esat Bozkurt, Kuşadası ve Selçuk cephesinde Kurtuluş Savaşı'na katılarak önemli başarılara imza atmıştır. Torbalı’dan başlayarak Selçuk, Kuşadası, Ortaklar yörelerini içine alan bir cephe kuran Mahmut Esat Bozkurt, düşmana göz açtırmamıştır. Türk milliyetçileri olarak, bize hizmet eden insanları hayırla anmak ve onların adlarını yaşatmak, gelecek nesillere tanıtmak en önemli görevimizdir. Yaşadığımız bu günler, ülkemizin Mahmut Esat Bozkurt gibi büyük devlet adamlarına ne kadar çok ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Bizler de rahmetli Mahmut Esat Bozkurt’un şu sözünü tüm dünyaya tekrardan haykırmak istiyoruz: Ülkeyi Rumların, Ermenilerin, Yahudi ve dönmelerin, bölücülerin idare ettiği ve Hıristiyan Emperyalist Batı ülkelerine peşkeş çektiği bir duruma sokmak ve bunun adına 'demokrasi, insan hakları' demek, İhanet’ten başka bir şey değildir."

CADDENİN ADI DEĞİŞSİN

Esener, Mahmut Esat Bozkurt’un çok önemli hizmetler verdiği yerlerden biri olan Selçuk’ta kendisine iadeyi itibar verilmesi gerektiğini vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “14 yıl öncesine kadar Selçuk ilçemizde Mahmut Esat Bozkurt adını taşıyan bir cadde vardı. Her ne olduysa; Mahmut Esat Bozkurt Caddesi’nin adı ne yazık ki Anton Kalinger olarak değiştirildi. Göreve geldiğimiz dört yıldan beri de bu yanlışın düzeltilmesi gerektiğini çeşitli vesilelerle kamuoyu ile paylaşıyoruz. Neden Atatürk’ün yakın çevresinde yer alan ve bölgenin kurtarılması için her şeyini feda eden Mahmut Esat Bozkurt’un adının bulunduğu caddenin adı değiştirilir? İstiklal Savaşı'nın kahramanlarından, Kuvayi Milliye ruhunu Selçuk ve Kuşadası’nda başlatan Mahmut Esat Bozkurt’un adı tekrar bu caddeye verilmelidir. Eğer bu mümkün değilse, adına yakışır bir yere verilmeli ve geçmişte yapılan bu ayıptan Selçuk kurtarılmalıdır. Atamızın bakanına yapılan bu ayıbın derhal düzeltilmesini kamuoyu vasıtası ile tüm halkımızla ve ilgili kurumlarla paylaşıyoruz. "
Kaynak: İHA