Ktü’den Projelere 2 Milyon Tl’lik Destek

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, 2012 yılında 44 projeye 1 milyon 745 bin 633 TL destek verdiklerini belirterek, yeniliklere her zaman açık olduklarını söyledi.

Ktü’den Projelere 2 Milyon Tl’lik Destek
Yapılan projeleri değerlendiren KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, “Üniversite olarak 2012 yılında 44 adet projeye 1 milyon 745 milyon 633 bin TL destek verdik. Bu projelerden ilimiz ve bölgemizi ilgilendirenlerden bazılarını örnekleyecek olursak; Doğu Karadeniz Bölgesi'nde doğal olarak iki farklı şekilde yetişen Vaccinium L (yaban mersini.ligarba) türünün mikro çoğaltımı ve sentetik tohum üretimi. Karadeniz tipi balıkçı teknelerinin denizcilik analizi. Trabzon bölgesinde risk gruplarının kanser erken tanısına yönelik tarama testlerini yaptırma oranları. Trabzon yöresine ait farklı floralı balların antioksidan aktiviteleri ve bazı kimyasal özelliklerinin incelenmesi. Bilimsel araştırma projelerinden bazıları ise Doğu Karadeniz Bölgesi müzik arşivinin oluşturulması, Trabzon'da vakfılar, Trabzon kent merkezinde 12-18 yaş arası gençlerin açık mekan kullanımlarının (psikososyal yapılarına bağlı olarak) araştırılması, farklı iki av sezonunda Karadeniz gırgır balıkçılığında gırgır gemilerinin performans değerlendirilmesi, kızılağaç ağaçlandırma yatırımları ile çay ve fındık yetiştiriciliğinin iktisadi açıdan karşılaştırılması (Trabzon-Pazar-Arhavi Orman İşletme Müdürlüğü örneği), Trabzon’un Of ilçesi rüzgar ve güneş enerjisi potansiyelinin belirlenmesi” gibi” dedi

KTÜ-KOSGEB İŞBİRLİĞİ İLE YÜRÜTÜLEN PROJELER Proje kapsamında KOSGEB ile işbirliği içersinde olduklarını ifade eden Rektör Baykal, sağlık projeleriyle ilgili dentin hassasiyetinin giderilmesinde propolisli ağız gargarası, TPN’de ve onkolojik ilaçların hazırlanmasında kullanılacak bir cihaz geliştirilmesi, yüksek düzeyde dezenfektan özelliğe sahip süperokside su eldesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi, insan göz limbus kök hücrelerinin üretimi ve GMP şartlarında valide edilmiş yöntem geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Zirai projeler alanında yapılan çalışmaları da değerlendiren Rektör Baykal, söz konusu çalışmaları “çam kese böceğine karşı biyopestisit ilacı geliştirilmesi. Türkiye florasında doğal olarak yetişen üç salep bitkisi (orchis sancta, serapias vomeracea ve dactylorhizza osmanıca) türünden hücre kütleriyle ve mikroçoğaltım yoluyla salep üretimi. Biyolojik maddelerin yüksek riskli patojenlere karşı etkinliklerinin klinik öncesi test edilmesi” olarak sıraladı. “DİŞ HEKİMLİĞİ HASTANESİ BÖLGENİN ÇOK ÖNEMLİ AÇIĞINI KAPATTI” Diş Hekimliği Hastanesi’nin bölgede çok önemli hizmetler verdiğini anlatan Rektör Baykal, tıp alanında son yeniliklerin hastanede uygulandığını ifade etti.

Baykal, “2012 yılının 10 aylık döneminde fakültemiz kliniklerine 35 bin 704 farklı hasta başvuruda bulunmuş olup, bu hastalara 86 bin 717 kez teşhis veya tedavi işlemi uygulandı. 3 bin 764 amalgam, 15 bin 134 kompozit, 3 bin 292 cam iyonomer ve bin 273 kompomer olmak üzere hastalara toplam 23 bin adet dolgu yapıldı. 2 bin 329 tek kanallı, 778 çift kanallı ve 2 bin 67 üç kanallı olmak üzere toplam 5 bin 174 dişe kök kanal tedavisi, bin 393 dişe pulpotomi tedavisi uygulandı. 485 adet tam çene protezi, 696 adet bölümlü protez ve 11 bin 79 üye sabit protez yapıldı. Bin 523 adet kemik içi imlant uygulanırken, 846 hastanın da ortodontik tedavisi tamamlandı” dedi.

Rektör Baykal, Diş Hekimliği Hastanesi’nin yaklaşık 20 bin metrekarelik yeni binası için Kalkınma Bakanlığı’ndan onay alındığını sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA