Esidef Üyeleri, Türkiye - Dünya Ticaret Zirvesi'nden Elleri Dolu Döndü

Aynı zamanda Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)’nun kurucu üyesi olan (ESİDEF), 28-29 Kasım’da İstanbul Fuar Merkezinde düzenlenen programa 12 stant ve 120 iş adamı ile katıldı.

130 ülkeden bini aşkın iş adamının iştirak ettiği organizasyonu Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle gerçekleşti. Organizasyon hakkında bilgi veren ESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özkara, "Globalleşen dünyada her geçen gün mesafeler kısalıyor. Artık dünya pazarlarına ticaret için verimli ve inovatif ürünler üretmek gerekiyor. ESİDEF olarak dünya pazarını üyelerimizin ayağına getirip, hem ticari kazanımlar elde etmenin gerekliliğini hem de vizyonu olanın başaracağını göstermek istedik. Bu bağlamda katıldığımız zirvede Ege ve Batı Akdeniz den birçok firma ön görüşme yaptığı yabancı firmalar ile iyi niyet anlaşmaları imzaladılar. Ticaret ve yatırım düşündükleri ülkelere fizibilite amacıyla gidecekleri tarihleri karşılıklı kararlaştırdılar." dedi.

"HEM TİCARET YAPIYORUZ HEM DE ÜLKEMİZİ TANITIYORUZ"

Dünya Ticaret Köprüsü Programının ardından Ege Bölgesindeki ESİDEF’e üye derneklerin birçok ülkeyi konuk ettiğini söyleyen Özkara, "Bu organizasyonla hem ticaret yapıyoruz hem de ülkemizi tanıtıyoruz. İnanıyoruz ki, gelen misafirlerimiz bizleri daha yakından tanıyınca hem ticaretimiz artar hem de birlikteliğimiz. Zirvede gördük ki üye iş adamlarımız ürettikleri mallarını yurt dışına satmak için ciddi gayret gösteriyorlar. Birçok firmamız ihracat yaptığı ülkelerin sayısını artırırken kimileri de ilk defa ihracatın kapılarını araladı. Yurt dışından gelen 2 bin firmanın tamamının ithalatçı olması bu organizasyonunun Türkiye ve kobilerimiz için ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Bu ayrıntıya dikkat çekmek istiyorum. Değişen ve gelişen dünya ekonomisinde Türkiye’nin hak ettiği yere bu tür organizasyonların katkı yapacağını inanıyorum" şeklinde konuştu.

TOGO NAZİLLİ’DEN GİYİNECEK

Organizasyona Aydın’dan katılan Miss Lütfiye Yönetim Kurulu Başkanı Lütfiye Kıran, Togo’dan katılan firma ile yapmış olduğu görüşmeler neticesinde ortaklık anlaşmasına vardılar

Organizasyona Nazilli’den stant açarak katılan Zümrüt Gelinlik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kaplan Avustralya, Kuzey Irak, Türkmenistan ve Rusya’dan gelen firma sahipleri ile yapmış olduğu görüşmeler neticesinde gelinlik siparişleri aldı. Mısırlı bir firma ile yapılan görüşmeler sonucunda ilk etapta 45 bin dolarlık bir anlaşma sağlandı.

HİNDİSTAN’A ÜRETİM MAKİNALARI İZMİR’DEN

Organizasyona İzmir’den katılan Demaksan Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz İşbecer, Hindistan’dan gelen firma ile yapmış olduğu görüşme sonrası üretim makinaları üzerine ortaklık anlaşması imzaladı.

Afyon’dan katılan Üniversiteliler Ayakkabıcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karadana, yapmış olduğu görüşmeler neticesinde ihracatını ilk etapta bin çift ayakkabı sattığı Gürcistan’lı firmaya yapacak.

İzmir’den katılan Pinto Gelinlik Yönetim Kurulu Başkanı Halit Coşgun, Mısır’dan gelen firma ile yapmış olduğu görüşmeler neticesinde gelinlik satışı için ön anlaşma imzaladı .