Altyapı Yatırımları En İçin Güvenli Ülke Singapur Oldu

Küresel malvarlığı danışmanlık firması EC Harris tarafından yayınlanan Altyapı Yatırım Endeksi’ne göre tüm dünyada altyapı yatırımları için en güvenli ülkenin Singapur olduğunu açıkladı.

Singapur'u Körfez ülkelerinden Katar ile Kanada takip etti. Listede dördüncü sırada gelen Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından da İsveç, Norveç ve Malezya geldi. Toplam 40 ülkenin değerlendirildiği listede sekizinci sırada yer alan Hollanda’yı Avustralya ve Şili takip etti.Endeksin hazırlanmasında ülkedeki altyapının kalitesi, ekonomik ortam, iş yapma kolaylığı, siyasi – sosyal çevre ve finans kolaylığı gibi kriterlere bakıldığı ifade edildi. İngiltere merkezli firma, Ortadoğu ülkelerindeki yatırımcıların riskinin daha az, bölgede yaşayanların gelir seviyesinin daha yüksek olduğunu ve düşük vergiler ödediklerini kaydetti.

Raporda, büyük çaplı altyapı projelerine hükümetlerin güçlü destek verdiği ve bunun hem riski azaltıp hem de yatırımcı çevreler için güven kaynağı oluşturduğu vurgulandı.Altyapı endeksi raporunda ayrıca BAE ve Katar’ın dev projelerle hızla ilerlemek istediği ve bunun da İngiltere ve bazı Batı Avrupa ülkelerindeki kısıtlamalar, bürokrasi ve vergilerle tam bir zıtlık içerisinde olduğu belirtildi. BAE, tüm karayolları yüzde 100 asfaltlanmış dünyadaki 17 ülke arasında sayıldı.
Katar’ın 2030 Milli Vizyon’a ulaşabilmek için özel finans sektörü ile işbirliğine gitme kararından da övgüyle söz edildi.Altyapı yatırımları açısından dünyadaki en riskli 10 ülke ise sırasıyla şunlar oldu: Filipinler, İtalya, Mısır, Rusya, Nijerya, Pakistan, Romanya, Arjantin, Yunanistan ve Venezuela .