Bakan Yazıcı: Doğubank'ta Bin 100 Adet Kaçak Telefon Belirlendi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Doğubank'ta yapılan aramalarda bin 100 adet kaçak telefonun belirlendiğini bildirdi.

Bakan Yazıcı: Doğubank'ta Bin 100 Adet Kaçak Telefon Belirlendi
Yazıcı, bu telefonların piyasa değerinin 2 milyon TL olduğunu da açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazcı, Mısır Çarşısı'nda esnaf ziyaretinde bulundu. Çarşıda dükkanları tek tek dolaşan Yazıcı, esnafların sorunlarını dinledi; turistlere lokum ikram etti. Ardından gazetecilerin Doğubank'ta yapılan kaçak denetimi ile ile ilgili sorularını cevaplayan Yazıcı, şunları kaydetti:
"Burada dün kaçak araması yapıldı. Tabii bunun yargısal süreçleri var. Gümrük muhafaza birimlerine gelen ihbara binaen İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ilgili savcılığa başvuruyor. Arama kararı çıkarılıyor. Ardından dün Doğubank'ta kaçak olarak Türkiye'ye sokulan telefon aranıyor. Arama ile bin 100 adet telefonun yasal olmayan şekilde ülkeye getirildilği belirleniyor. Bunların piyasa değerinin 2 milyar TL olduğu bildirildi.

Yargısal süreç devam ediyor. Savcı soruşturmayı yürütüyor.
Yine bu sabah Ambarlı'da önemli miktarda beyan dışı kaçak telefon ve ürün saptandı. Onun maddi değeri daha belli değil. Faaliyetlerimiz devam ediyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kaçak ile mücadelemiz 7/24 devam ediyor. Temelinde kaçak demek vergisiz gelir, dürüst tüccarın hakkının çiğnenmesi, kayıt dışılık demektir. İktidarımız bu alanda kararlı duruyor, mücadeleye devam ediyor."Sıhhate aykırı bulunan kalem ve kitap ürünlerinin teşhir edildiğinin aktarılmasına karşılık ise Yazıcı, "Önemle eğildiğimiz konulardan biri piyasa gözetim ve denetimi. Geçen sene başladık. Eğitim ve öğretim sezonu start aldığında incelemlerde bulunuyoruz. Tabii öğrencilerin kullandığı materyallerin denetimi ile ilgili prosedürler uzun zaman alıyor. Bir defa numune alıyor, tahlil ediyorsunuz. Ürünün sıhhate aykırı bulunması halinde üretici veya ithal eden firmaların sorumlulukları var; tabiatı ile bunlara yaptırımlar uygulanıyor. Aksini savunan bu firmaların yargıya başvurma hakkı var." ifadelerini kullandı.
Yargı safhasının ardından sıhhate uygun olmayan ürünlerin basında ilan edildiğini dile getiren Gümrük ve Ticaret Bakanı, "Hedefimiz bilinçli tüketici, içten ve iyi tüccar. Bu anlamda faaliyetlerimizi artıracağız. Bu sene de denetimi artırdık. Geçen seneye oranla burada iyileşme var. Bir defa çocuk kıyafetlerinde sıhhate aykırı ürünler yok; memnun edici. Sıhhate aykırı maddeler için yargısal safha devam ediyor. Sonuçlanınca kamuoyuna açıklayacak." dedi.

Türkiye'den Yemen'e giden bir geminin içinde bulunan silahlara işaret edilmesine karşılık da Hayati Yazıcı, konu ile ilgili tahkikatın devam ettiğini vurguladı. Yazıcı, şöyle devam etti:"Bu olayın ardından İçel Gümrük Müşavirleri Derneği'nin tepkileri olduğunu duydum, gizli servis gibi. Onların tepkilerini anlayamam. Yemen gümrük idaresi Türkiye'den gelen konteyner içinde silahların bulunduğunu iddia ediyor. Araştırmalara devam ediyoruz. Türkiye'de gümrük işlemleri yapılmış, bir konteynere konulmuş koliller içinde silah bulunduysa bunda zaafiyet olmadığını savunulamaz. Tahkikat için arkadaşlara talimat verdim. Konu inceleneyor. Dışişleri de incelemelerde bulunuyor. Bulgular şu anda silahların Türkiye'den gönderilen konteynerden çıktığı yönünde. Bu gemi Liberya bandıralı parsiyel mal taşıyor. Suudi Arabistan'ın Cidde limanına uğruyor, pek çok ülkeye uğruyor. Ardından Türkiye'ye gelip mal alıyor. Yani bir firmanın değil, 100 firmanın ya da tüccarın malını taşıyor. Gemi, mallarını Suudi Arabistan'da indiriyor. Başka bir gemiye yükleme yapılıyor. Orada sökülmedi mi söküldü mü iddialar var ama Kanıt yok. Olay inceleniyor.Bize, Yemen'den gelen bir bilgi yok. Biz, İçel Gümrüğü'nde silah bulunan malın işlemleri nasıl yapıldı ona bakıyoruz."
Mısır Çarşısı'nda ürünlerin sıhhi olup olmadığı da sorulan Yazıcı, "Burada Fatih Belediyesi de, esnaf ve sanatkarlar odaları da konuyu takip ediyor. Geç kaldık ama her şey yoluna girmiş. Nihayetinde ürünlerin hijyenik olup olmadığına önem verilmesi gerekiyor." cevabını verdi.YAZICI'DAN KAN BAĞIŞIBakan Yazıcı, Mısır Çarşısı'nın ardından Kızılay'ın Yeni Camii'nin önünde duran otobüsüne gidip kan bağışı yaptı.
Kan bağışının önemini vurgulayan Yazıcı, toplumu bu konuda duyarlı olmaya davet etti .