Atatürk'ün 74'üncü Ölüm Yıl Dönümü

Kosova’daki Atatürk’ü anma etkinlikleri kapsamında, Türk öğrencilere "Atatürk’ün Çocukları" adlı kitap hediye edildi.

Atatürk'ün 74'üncü Ölüm Yıl Dönümü
Kitapların dağıtımı, başkent Priştine’de Türkçe eğitimin yapıldığı tek ilköğretim okul konumundaki “Elene Gjika“ ilköğretim okulunda gerçekleşti. Çocukları mutlu eden kitaplar, anma törenleri için Kosova’ya gelen İstanbul merkezli Kosova Priştineliler Derneği, Aydınlar Ocağı, Eumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Hoca Ahmet Yesevi Vakfı’nın üst düzey yetkilileri tarafından verildi.

Öğrencilere yakın ilgi gösteren konuklar, okulda Türkçe eğitimin 60 yıldan fazla kesintisiz olarak yapılmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Kitap dağıtımı ardından öğrencilere seslenen Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı ve Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Özcan Pehlivanoğlu, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu, Türk milletinin önderi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak üzere Kosova’ya geldiklerini belirtti.

10 Kasım Atatürk’ün ölüm yıldönümüyle ilgili konuşan Pehlivanoğlu, “O, belki fiziken aramızdan ayrıldı ama, bizlerle beraber kalbimizde yaşıyor. Onu hiç unutmadık. Atatürk’ün kendine özgü özelliği var. O da Balkanlardan Türkiye’ye giden bir Türk. Balkanlar’dan gelip yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, yeni devletin, modern devletin, büyük devletin kuruluşuna önderlik ediyor. Biz O’nu hiç unutmuyoruz Türkiye’de, ama biliyoruz ki sizler de Balkanlar’daki Türk çocukları, Kosova’daki, Priştine’deki Türk çocukları, Mustafa Kemal Atatürk’ü hiç unutmuyorlar ve layıkıyla anıyorlar. O yüzden büyük Atatürk’ü hep kalbimizde yaşatıyoruz” şeklinde konuştu.

6'ncı sınıf öğrencisi, “Mustafa Kemal Atatürk’ü biz her zaman kalbimizde yaşatmaktayız. Mustafa Kemal Atatürk, dürüst, centilmen, cesur bir insandı” diye belirtirken, diğer bir öğrenci, “Hayatta olsaydı O’nu ne kadar sevdiğimi, O’na ne kadar hayranlık duyduğumu anlatırdım. O’nun gibi cesur olmayı isterdim” ifadesini kullandı.

Kosova Priştineliler Derneği Başkanı Sedat Akbay da yaptığı açıklamada, öncelikle Kosova’da, Priştine’de olmaktan ve “Elena Gjika” ilk öğretim okulunda kitap dağıtımını başlatmaktan son derece mutlu olduklarını belirtti.

"Çok önemli bir haftadayız. Atatürk’ü anma haftasındayız. Atatürk’ü anma etkinlikleri kapsamında derneğimiz bu okulda Kosova genelinde dağıtacağı 600 kitabın ilk dağıtımını gerçekleştirdi. Türk öğrencilerine bu kitapların dağıtımını gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuşan Akbay, "Atatürk Çocukları adlı bir kitap dağıtıyoruz. Bu kitaptan 600 adet Kosova’da Türk okullarındaki Türk öğrencilere hazırlattık" dedi.

Sedat Akbay, Priştineliler Derneği'nin, hem eğitim anlamında son yıllarda yapmış olduğu hizmetlerle önde gelen bir dernek olarak gerçekleştirdikleri kitap dağıtımı, hem de yapacakları kırtasiye ve kitap yardımlarıyla, Kosova’daki Türk öğrencilerine ve Türk toplumuna katkı sağlamayı umut ettiklerini söyledi.

Konukları kabul eden okul müdürü Osman Vitija da, Priştine’nin en eski ve en köklü okullardan biri olan okul hakkında bilgi vererek, eğitim kalitesinin artması için TİKA ve Kosova Priştineliler Derneği’nin verdiği yardım ve desteklerden söz etti .
Kaynak: İHA