Bulgaristan’da Ele Geçirilen Tarihi Eserler Türkiye’ye İade Edildi

Bulgaristan, sınır kapılarında ele geçirdiği ve Türkiye’ye ait olan tarihi eserlerden 19 tanesini Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a teslim etti.

Bulgaristan’da toplam 490 civarında ele geçirilen ve Türkiye’ye ait olan tarihi eser bulunduğu belirtildi. Ayrıca, karşılıklı kültür merkezleri açılması anlaşması da iki bakan tarafından imzalandı.Bulgaristan, ele geçirdiği ve Türkiye’ye ait olan tarihi eserlerden 19 tanesini Türkiye’ye iade etti. Tarihi eserlerin iadesi konusunda bir işbirliği protokolü Türkiye ile Bulgaristan kültür bakanları tarafından imzalandı. Protokol, Bulgaristan’ın sınır kapılarında ele geçirdiği tarihi eserlerin iadesini içeriyor. Bulgaristan’ın iade ettiği 19 parça eser, projenin ilk aşamasını oluşturuyor. Bu eserler savcılık tarafından soruşturması tamamlanan eserler. Bu eserler arasında Roma dönemine ait başsız kadın heykeli, kandiller ve değişik dönemlere ait madeni paraların bulunduğu belirtildi. Roma dönemine ait kadın heykelinin, tekstil ticareti yaptığını iddia eden bir kamyonda ele geçirildiği vurgulandı. Bulgaristan’da toplam 490 civarında ele geçirilen ve Türkiye’ye ait olan tarihi eser bulunduğu belirtildi. Geri kalanlarının savcılık soruşturması ise sürüyor. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından diğer eserler de Türkiye’ye iade edilecek. İadesi beklenen eserlerin çoğunluğunun ise madeni paralardan oluştuğu aktarıldı.Bulgaristan Kültür Bakanı Vejdi Raşidov’un ele geçirilen eserleri bizzat kendisine iade etmek istemesinden dolayı ve iade anlaşmasını imzalamak için Bulgaristan’a geldiğini kaydeden Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Bulgaristan’ın örnek bir davranış sergilediğini söyledi.

Eserlerin iadesi konusundaki tutumundan dolayı Bulgaristan hükümetine teşekkür eden Günay, sınır kapılarında ele geçirilmiş ve Türkiye'ye aidiyeti kararlaştırılmış olan eserlerin ait oldukları yerlere gönderileceğini belirtti.

Bakan Günay, Bulgaristan ile Türkiye arasında imzalanan tarihi eser iadesi anlaşmasının, müzeler açısından tarihi bir önem taşıdığını dile getirdi. İki Bakan ayrıca, karşılıklı kültür merkezlerinin açılması konusunda işbirliği anlaşmalarını da imzaladı. Buna göre, Sofya ve İstanbul’da karşılıklı kültür merkezleri kurulacak. Bulgaristan Kültür Bakanı Raşidov, Günay’a özel bıçak seti hediye ederken, Günay da, tarihin ilk yazılı anlaşmasının küçük bir örneğini Bakan Raşidov’a sundu. İstanbul Arkiyoloji müzesinde sergilenen bu anlaşma tarihte ilk barışı getiren anlaşma olarak biliniyor ve İtalya ile Mısır arasında imzalandığı aktarılıyor. Anlaşmanın orjinali ise Güney Kore'de sergileniyor .