Yeraltı Sularına Konan Kota Kulu’yu Memnun Etmedi

Konya’nın Kulu İlçe Ziraat Odası Başkanı İsmet Erdoğan, 25.02.2011 Tarih ve 2787 (mükerrer) Resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe giren 6111 sayılı yasa gereği, yeraltı sularının kullanımında Konya dahil 4 ile sınırlama ve kota getirilmesinin ilçenin tarım alanında dışa bağımlı olacağını ifade etti.

Yeraltı Sularına Konan Kota Kulu’yu Memnun Etmedi
Kulu Ziraat Odası Başkanı İsmet Erdoğan yaptığı açıklamada, bir dekarlık alanda 200 ton su kullanılması durumunda fazla su ihtiyacı duyan ve sulanması gereken şeker pancarı, mısır (Silajlık), ayçiçeği, soya fasulyesi ve yem bitkilerinin olduğu ve özellikle endüstri bitkileri ekilmeyecek anlamına getirildiğini kaydetti.

Bölgenin tarımsal ve hayvancılıkta hızlı bir ivme kazanmış olduğunu dile getiren Erdoğan, “Geçiminin yüzde 80 i tarım ve hayvancılıktan olan Kulu’da istihdam yaratan bitkilerin ekilemeyecek. Bu alanda dışa bağımlılığı da beraberinde getirecek. Kulu ilçe olarak yerüstü sularının kullanımında da çevreye göre mağdur durumda. Şereflikoçhisar’a yönelik Peçenek barajıyla 10 bin dekar arazi sulanabilecekken, Kulu, Cihanbeyli, Altınekin olarak Hirfanlı barajından ve kullanılmayan Kesikköprü Ankara içme suyu hattından biz de Konya ilçeleri olarak yararlanmak istiyoruz” dedi.

2008 yılında istihdam paketi olarak açılan yasa gereği işsizlik sigortası özelleştirme fonundan ve KOP projesinden kaynak ve tahsis edilmesini istediklerini ifade eden Erdoğan, “Kulu merkez belde ve köylerindeki tarımsal alanlarda bulunan kuyuların 25.02.2013 tarihinden sonra su kuyusu ruhsatlarının iptallerinin söz konusu olacak. Yasanın yeniden gözden geçirilip, kotanın iptal edilmesini ve çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için Konya Milletvekillerine konu ile ilgili girişimlerde bulunacağız” diye konuştu.

Kaynak: İHA