Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şahin Açıklaması

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu üyesi Ali Şahin, uluslararası istikrarın ve küresel barışın temel kaynağının hoşgörü ve karşılıklı anlayış olduğunu belirtti.

Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM'yi temsilen ''Parlamentolararası Değişim ve Diyalog'' projesi kapsamında Avusturya'nın Viyana kentinde düzenlenen ''hoşgörü'' sempozyumuna katıldığını anımsattı.

Kültürler arasındaki diyaloğun önündeki engellerin kaldırılması ve tüm dünyada karşılıklı anlayışın teşvikine yönelik ortak çabanın sarf edilmesi gerektiğini belirten Şahin, şunları kaydetti:

''Eğer gerçek anlamda bir diyalog ve hoşgörüden söz etmek gerekiyorsa farklılıklarımızı değil ortak yönlerimizi konuşmalıyız. Doğu-batı ilişkilerinde negatif ilişkiler, çatışma ve gerilim noktaları daha fazla yer tutmuş olabilir. Ancak iyi niyetli hoşgörü ve diyalog çalışması için başlangıç noktası olarak geçmişte yaşanmış, ortak pozitif değerlerin gündemde tutulması ve yaşatılması gerekir.''

Türkiye'de ve AB ülkelerinde hoşgörünün teşvikinde halklara, medyaya, sivil toplum kuruluşlarına ve siyasi iradelere büyük sorumluluklar düştüğünü dile getiren Şahin, son yıllarda Müslüman ülkelerle batılı toplumlar arasında görülen karşılıklı şüphe, korku ve kutuplaşma ortamının, çeşitli aşırı unsurlarca istismar edildiğini savundu.

Ülkelerin göstereceği hoşgörü ve karşılıklı anlayışın, uluslararası istikrarı tehdit edebilecek dereceye yaklaşan ırkçılık ve düşmanlık eğilimlerinin sonunu getireceğini ifade eden Şahin, kalkınma, güvenlik, çevre ve refah konularında ülkelerin birbirlerine bağımlı olduklarını ve ön yargı, yanlış algılama ve kutuplaşmayla başa çıkmak amacıyla tüm ülkelerin samimi bir gayret içinde olması gerektiğini kaydetti.

Doğu-batı ve Türkiye Avrupa ilişkilerinin sadece savaşlar, gerilimler ve farklılıklardan oluşmadığını, insani bağlamda yaşanmış bir çok ortak insani değerlerin de olduğunu dile getiren Şahin, 1845 yılında İrlanda'da yaşanan büyük açlığa Sultan Abdülmecid'in İngiltere'nin tüm engellemelerine rağmen yardımda bulunduğunu ve bu nedenle İrlanda'nın Drogheda kent ambleminin bugün ''hilal'' ve ''yıldız''dan oluştuğunu hatırlattı.

Avrupa medeniyetinin temellerinin atılmasında İspanya'da hüküm sürmüş Endülüs Emevi devletinin çok güçlü etkilerinin olduğunu aktaran Şahin, bugünkü Avrupa medeniyetinin doğu medeniyetine çok şey borçlu olduğunu ifade etti.

Uzlaşı ve diyalog ortamlarının vazgeçilmez unsuru olan kahvenin bile hem içecek hem de isim olarak doğunun batıya kazandırdığı binlerce değerden biri olduğunu aktaran Şahin, kimsenin ''kusursuz dost'' aramaması gerektiğini ve kusursuz dost arayanın dostsuz kalacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: Orhan Çiçek / Ahmet Caner Baysal

Yayıncı: İsmail Fidan
Kaynak: AA