Hastalıkları Müzikle Tedavi Eden Müze

Amasya'da bulunan Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi’nde ziyaretçilere dinletilen müzikler tedavi etkisi oluşturuyor.

Hastalıkları Müzikle Tedavi Eden Müze
Osmanlı döneminde hastaların müzik ve su sesiyle tedavi edildiği Bimarhane, geçen yıl Amasya Belediyesi tarafından tıp ve cerrahi tarihi müzesine dönüşürken, o dönemde burç ve ten rengi gibi özelliklere göre tedavide kullanılan makamların aynısı gelen konuklara dinletiliyor.Fatih Sultan Mehmet döneminde Bimarhane’de 14 yıl boyunca başhekimlik yapan ünlü hekim Sabuncuoğlu Şerefeddin’in Cerrahiyetü'l haniye ile Mücerrebname adlı eserlerinde resmedilen tıbbı aletlerin imütasyonları ile özel animasyonlar müzede sergilenirken, Marmara Üniversitesi İlahiyat fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’nin danışmanlığını yaptığı çalışmayla da müzikle tedavi bölümü oluşturulduğunu belirten Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akbaş, “Tedavide kullanılan enstrümanları sergiliyoruz. Burç-makam, hastalık-makam, vakit-makam, ten rengi ve makam ilişkilerine yönelik olarak bilgi aktarıyoruz. Gelen ziyaretçilerimiz kulaklıklar aracılığıyla kendi burçları ile ilgili hangi makam varda ise o makamı dinleyip bunu o arada hissetme şansına da sahipler. Kendileriyle ilişkili makamları buldukları zaman o anki rahatsızlıklarıyla bir takım iyileşme olduğunu ifade etmeye başladılar. Müzemiz hizmete geçeli bir yılı geçti. Çok güzel, çok olumlu geri dönümler almaya başladık” dedi.

Ziyaretçilerin düşüncelerini müze ziyaretçi defterine aktardıklarını anlatan müze yetkilileri de Uşşak makamının uykusuzluk ve ayak ağrısı tedavisine, Buselik makamının baş ağrısına, Hüseyni makamının kalp ve ciğerde oluşan iltihaplar ile mide rahatsızlıklarına, Rast makamının felce, Irak makamının ateşli hastalıkların tedavisine iyi geldiğini bildirdiler .
Kaynak: İHA