Berlin Eyaleti, İstihbaratta Aşırı Sağa Yönelik Birim Kuracak

Almanya'nın Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Frank Henkel, aşırı sağcılara ait dosyaların imha edildiği istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı'nda yapısal değişiklikler gerçekleştirmek istiyor.

Henkel’in planladığı değişiklikle aşırı sağcı hareketlere yönelik dosyalar Berlin Anayasayı Koruma Teşkilatı'nda ayrı bir birimde toplanıp incelenecek. Bu zamana kadar teşkilatın iç idarisinde aşırı sol, sağ, Scientology ve casusluk birimleri bulunuyordu. Frank Henkel teşkilatta bazı yapısal değişiklikler de planlıyorBAKANA İSTİFA BASKILARI ARTIYORTeşkilat Başkanı Claudia Schmid dosya imha skandalından Sonra istifasını Bakan Henkel’e sunmuştu. Berlin Eyalet Meclisi'ndeki muhalefet partileri ise İçişleri Bakanı Henkel'i Son dönemlerdeki skandallar sebebiyle istifaya çağırdı. Yeşiller Partisi Milletvekili Benedikt Lux, Henkel’i olayı aydınlatmamakla suçlayarak, “Halkın güvenini kaybettiniz. Bunu daha fazla sürdürmeyin. İstifa ederseniz herkese iyilik yapmış olursunuz.” şeklinde bakanın istifasını talep etti. Sol Partili Udo Wolf ise Henkel’e atıfta bulunarak, eyalet Başbakanı Klaus Wowereit’ın gelişmeleri gözden geçirmesini aksi takdirde bakanının yerine yeni bir isim araması gerektiğini söyledi.

Korsanlar Partili Christopher Lauer de Henkel’in görevine hakim olmadığını ileri sürenlerden. Özellikle Yeşiller'e yüklenene Henkel ise bu partinin kendi meclis gruplarını güçlükle ayakta tuttuğunu iddia ederek, "Bana büyük bir teşkilatın nasıl yürütüldüğünü öğretmeye kalkmayın." şeklinde çıkış yaptı.