Eyalet Teşkilatlarının Muhbirleri Merkezde Kayıt Altında Olacak

Almanya Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, Anayasa Koruma Teşkilatları reformunda eyaletlerle anlaştı.

Gelecekte muhbirler, merkezi kayıt üzerinden kayda alınacak. Eyaletlerde bulunan Anayasa Koruma Teşkilatları varlıklarını devam ettirecek fakat federal teşkilatın denetim yetkisi artırılacak. Dün gerçekleştirilen İçişleri Bakanlar Konferansı'nda federal ve eyaletler arasında sağlanan uzlaşmayla teşkilatların yetkilerinin azaltılması veya eyaletlerin birleştirilmesi fikrinden vazgeçilmiş oldu.Federal Anayasa Teşkilatı'nın merkezi konumunu güçlendirmenin hedeflendiği yeni yapılanmada, bunu gerçekleştirebilmek için merkezi bir sistemde federal ve eyaletlerde bulunan bütün muhbirler kayıt altına alınacak. Muhbirlerin sadece takma isimleri ve görev yerleri listelenecek. Muhbir listelerinin düzenli olarak kontrol edilmesiyle, muhbirlerin görevde olup olmadıkları ve nerede görev yaptıkları federal istihbarat tarafından bilinecek.Muhbirlerin takma isimle kayıt altına alınacak olmasına Yeşiller Partisi'nden eleştiri geldi. Federal ve eyaletlerin sağlıklı bir koordinasyonu için muhbirlerin gerçek isimlerinin önemine değinen Yeşiller Partili İç Politikaları Uzmanı Wolfgang Wieland, birkaç takma ismin arkasında sadece bir muhbirin bulunabileceğini işaret etti. Sosyal Demokrat Partili (SPD) İç Politikalar Uzmanı Michael Hartmann ise uzlaşmayı ilk adım olarak nitelendirerek, devamının gelmesi gerektiğini söyledi.

Merkezi bir kayıt sisteminin oluşmasının yanı sıra gelecekte muhbirlerin kaydı, takibi ve görevlerinin Son bulmasıyla ile ilgili daha net bir yönergeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Aşağı SakSonya İçişleri Bakanı Uwe Schünemann varılan anlaşmanın Federal Anayasa Teşkilatı'nın merkezi konumunu güçlendireceğini dile getirdi. Eyaletler, gelecekte önemli olan tüm bilgileri Federal Teşkilat'a aktarmak zorunda kalacak. Ayrıca gerektiğinde Federal Teşkilat operasyonları kendisi devralacak. Bunun için ise ilgili eyaletteki Anayasa Koruma Teşkilatı'nın onayını alması gerekecek.Orta vadeli olarak Federal İçişleri Bakanlığı, Anayasa Koruma Yasası'nı değiştirmeyi hedefliyor. Anayasa Koruma Teşkilatı'nın reform kriterleri 5 Aralık'ta Rostock'da düzenlenecek olan İçişleri Bakanlığı konferansında belirlenecek .