Trafik Kazasının Ardından Emrah Barlak'ı Öldüren Polisin Yargılanmasına Başlandı

İzmir'in Eskiizmir semtinde, trafik kazasının ardından çıkan tartışmada silahına sarılıp, polis ekibine direnen
Emrah Barlak’ın ölümüne, 4 kişinin de yaralanmasına neden olan ve hakkında ‘Kasten adam öldürme, yaralama’ suçlarından ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açılan polis memuru İ.K.’nin yargılanmasına başlandı.

İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanık polis memuru İ.K., polisin kurşunuyla ölen Emrah Barlak'ın ailesi, olay sırasında görevli olan polis memurları ve diğer sanıklar hazır bulundu. Duruşma öncesi adliye önüne yakınlarıyla gelen baba Nusrettin Barlak, bir oğlunu kaybettiğini, diğerinin de sakat kaldığını belirterek, "Bir polis memuru tarafından evladımız Emrah Barlak öldürüldü, kardeşi Erhan Barlak ağır yaralanarak ömür boyu yatağa mahkum edildi. Ben hep devletten yana oldum, ailemden 5 kişiyi şehit verdim. Ama bu polis, görevi bizi korumak olan bu polis oğlumu bizden aldı. Ben adalet istiyorum, tüm yetkililerden tek isteğim adaletin yerini bulması, kimsenin korunmaması." dedi.

Aileye duruşma öncesi Mazlum-Der üyeleri ile oğlunu polis kurşunuyla kaybeden ve Baran Tursun Vakfı'nı kuran Mehmet Tursun da destek verdi. Sanık polis memuru İ.K., duruşmada Emrah Barlak ailesinden özür dileyerek baş sağlığı dileğinde bulundu. İzmir'de, geçen 12 Ağustos günü meydana gelen olayda, polis ekip otosu, devriye görevini yaptıktan sonra yol kenarına park etti. Bu sırada ehliyetsiz olan 21 yaşındaki Erhan Barlak, kullandığı 09 YG 987 plakalı otomobille 35 A 1378 plakalı ekip otosuna çarptı. Ekip otosundan inen polisler, ehliyetsiz olan Barlak'a ceza yazmak istedi. Erhan Barlak, yanındaki ağabeyi Emrah Barlak ve Faruk Karahan ile polisler arasında tartışma çıktı. Yaşanan arbedede iddiaya göre, gençlerden birinin kafasına telsizle vuran polis memurları biber gazı sıktıktan sonra havaya ateş etti. Erhan Barlak ve 2 kişi ise sandalyeyle polislerin üzerine yürüdü. Polis memuru İ.K., sandalyeyle saldırıldığını görünce silahını 8 kez ateşledi. Bu sırada Emrah Barlak karnından, kardeşi Erhan Barlak ve Faruk Karahan bacaklarından yaralandı. Yoldan geçen Halil Altın da seken kurşunla hafif yaralandı. Tüm bu anlar bir cep telefonuyla saniye saniye kaydedildi. Yaralılardan Emrah Barlak kaldırıldığı hastanede öldü.

BABA BARLAK: BEN SADECE ADALET İSTİYORUM.
Olayın ardından gözaltına alınan polis İ.K, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hazırlanan iddianamede, Erhan Barlak’ın polis memuru İ.K.'yi bıçakla yaraladığı, İ.K.’nin de kalabalığı dağıtmak üzere önce silahla havaya ateş ettiği, ardından da kendisine tekrar bıçakla saldırmak isteyince Erhan Barlak’ı bacağından vurduğu, ardından sandalye ile üzerine gelen Emrah Barlak'a üç el ateş ettiği anlatıldı. İ.K’nin silahından çıkan kurşunlardan dört kişinin yaraladığı vurgulanırken Adli Tıp Kurumu Raporu'nda Emrah Barlak’ın vücuduna isabet eden üç kurşunla yaşamını yitirdiğinin belirtildiği iddianamede, polis memuru İ.K. hakkında 'Kasten Adam Öldürme' suçundan ömürboyu cezasıyla yargılanması istenirken Erhan Barlak, Faruk Karahan, Halil Altın ve Seyit Ekinci’yi 'Kasten yaralama' suçlarından da 25 yıl hapis cezası talep etti. Olayda ağır yaralanan ve halen daha tedavisi devam eden Erhan Barlak’a da ‘Kamu görevlilerine görevlerinden dolayı alenen hakaret’ , ‘tehdit’ ve ‘kişinin yerine getirdiği kamu görevleri nedeniyle yaralamaya teşebbüs’ suçlarından 2 yıl 9 ay ile 9 yıl hapsi istendi. Faruk Karhan’a da ‘Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle basit yaralama' suçundan 2- 5 yıl arasında ceza istendi. Dava dün İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Anne Gülpaşa, abla Dilek, baba Nusrettin Barlak, göğüslerinde öldürülen Emrah Barlak’ın fotoğraflarını taşıyarak gözyaşı döktü. Mahkemede konuşan ve adliye önünde yapılan açıklamaa konuşan baba Nusrettin Barlak, "Ben sadece adalet istiyorum. Ben bu devletin hiçbir zaman karşısında olmadım." diye konuştu.

"EMRAH BARLAK OLAYI, FAİLİN POLİS OLDUĞU 119. CİNAYETTİR"
Adliye önünde bir basın açıklaması yapan Mazlum-Der İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Jülide Tunakan, "Emrah Barlak olayı, 2007 yılında değişen haliyle Polis Vazife Selahiyet Kanunu (PVSK) uygulaması açısından silah kullanımındaki keyfiliğin varabileceği düzeyi göstermektedir. Emrah Barlak olayı, failin polis olduğu 119. cinayettir. Bugün itibariyle bu sayı 125’tir. Vurgulamak adına söylüyoruz ki bunlar sadece birer sayı değildir. Bunlar ölen insanlardır, kardeşlerimizdir, evlatlarımızdır, aile bireylerimizdir. Elimizi vicdanımıza koyarak söylüyoruz ki bu ölümler sadece ölenlerin aileleri açısından değil, fail polisler ve aileleri açısından da birer yıkımdır, telafisi mümkün olmayan birer travmadır. PVSK mevcut haliyle polise keyfi silah kullanma yetkisi vermekte, yasadaki orantılı güç kullanımına dair kayıtlar da keyfiliği engelleyememektedir” dedi.

Tunakan, ailenin sürekli yanında olacaklarını, davayı da sonuna kadar takip edeceklerini kaydetti.

İzmir'de, 25 Kasım 2007’de polisin 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan ateşle vurulan oğlu Baran Tursun adına vakıf kuran Mehmet Tursun da adliyeye gelerek aileye destek verdi. Mehmet Tursun, "Biz Emrah Barlak’ın ailesine sonuna kadar sahip çıkacağız ve bu davayı Baran Tursun Vakfı’nın davası haline getireceğiz." diye konuştu.

SANIK POLİS MEMURU, AİLEYE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ
İlk duruşmada savunmasını yapan polis memuru İ.K., olay günü yaşananları anlattı. Duruşmada Barlak ailesinden özür dileyerek baş sağlığı dileyen İ.K., "Emrah'ı öldürmek gibi bir kastım kesinlikle yoktu. Keşke bu şekilde olmasaydı. Ben de bir can taşıyorum. Ben kaçan ya da duran birine ateş etmedim. Empati yapılmasını istiyorum. Sadece kendimi korumak adına ateş ettim. Verilecek her türlü karara saygılıyım." dedim. Duruşmada Emrah Barlak'ın arkadaşları olan müşteki sanıklar ve olay günü görevli olan tanık polis memurları da mahkemeye olay günü yaşananları anlattı. Sanık, tanık ve mağdur ailele fertlerinin dinlenmesinin ardından duruşma 1 Şubat 2012'e ertelendi.