Köylülerle Belediye Başkanının Su Kavgası

Kayseri’nin Bünyan ilçesine bağlı Koyunabdal Belediyesi ile Akkışla ilçesine bağlı Girinci köyü arasındaki su tartışmaları halen sürüyor.

Köylülerle Belediye Başkanının Su Kavgası
Girinci köyü sakinlerinden Ramazan Aktaş, “Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bütün kayseri milletvekillerine sesimizi duyurmak istiyoruz. Yaramıza çare olmalarını ümit ediyorum” diyerek, “Bünyan ilçesine bağlı olan Koyunabdal belediye başkanı, içme suyunun yetmediği gerekçesiyle Girinci köyü sakinlerini bilgilendirmeden. Oldu bittiye getirerek sondaj çalışmalarına başladı” iddiasında bulundu.

Aktaş, iddialarına şu şekilde devam etti: “Köyümüzün simgesi ve köyümüzün kuruluşuna neden olan 300 yıldan beri kullandığımız, bağ ve bahçemizi sulayan kaynak suyumuz bu sondaj çalışmaları sonucunda azalmış ve kesintiye uğramıştır. Bu sondaj çalışmaları sırasında bu bölgeden vurulmaması için dönemin muhtarına itirazlarımızı iletmemize rağmen, muhtar çeşitli bahaneler sürerek oyaladı. Bu durumu fark eden köylü kaymakamlığa yürüdü ancak netice alamadı. Köy sakinleri iş makinalarını yaptığı eylem ile çalıştırmadı. Koyunabdal Belediye Başkanı’nın yaptığı şikayet ile Kaymakam ve jandarma komutanı geldi. Bölük komutanı ‘Her evin önüne asker dikerim siz bu çalışmayı engelleyemezsiniz’ dedi.

Ben söz isteyerek Kaymakama, ‘Bizim bu sudan başka herhangi bir akarsuyumuz yok. Bu sondaj kuyularından dolayşı suyumuz kesilecek ve biz suyu geri alamayız’ dedim.

Kaymakam da 300 köylü önünde ‘Eğer sizin bu söylediğiniz gibi suyunuz kesilirse ben Koyunabdal beldesinden sizin suyunuzu geri alacağım’ diyerek çalışmayı tekrar başlattı. Kız alıp kız verdiğimiz, komşumuz olan Koyunabdal Belediyesi suyu götürdü. Her kim su için konuştuysa karakola şikayet ederek yıldırdı. Kaymakam’ın tayini çıktı. Köyümüzün pınarı kurudu. 220 imza ile 2009 taihinde valilik makamına dilekçe verdik. Bunu duyan muhtar mahkemeye verir. Bizim elimizi kolumuzu bağladı. İki yıldan bu yana bağımızı bahçemizi sulayamıyoruz. Çare arıyoruz. Hak mahrumiyetinin kaldırılmasını ve yapılan haksızlığın düzeltilerek, devletimizin ilgililerinden alaka bekliyoruz.” Fikret Aslan ise “İçme suyumuzu hayvanlarla paylaşmak zorunda kalıyoruz. Yaklaşık 500 ağacımız kurudu. Sulanacak arazilerimizi sulayamıyoruz. Koyunabdal sınırları içinde 25 su kaynağı bulunuyor. Cenazelerimizi dahi yıkayamıyoruz” diye konuştu.

Koyunabdal Belediye Başkanı İsmail Akar ise, problemin 2007 yılından beri sürdüğünü belirterek, “2007 yılında sondaj vuruldu. 2008 yılında ise su getirildi.

Ortaya atılan iddiaların aslı yoktur. Her vali değiştiğinde veya her kaymakam değiştiğinde bu kişiler konuyu yeniden ortaya atıyorlar. Yapılan çalışma ile ilgili olarak DSİ’nin, İller Bankası’nın ve KASKİ’nin dahi hazırlamış olduğu raporlar var ve mahkeme kararları var. Bu iddiada bulunan kişiler ile ilgili olarak tazminat davası açacağım. Daha önce de bana hakaret eden iki kişi hakkında dava açmıştım ve tazminat davası kazanmıştım” dedi.

Kaynak: İHA